Konačno! Njemački parlament usvojio zakon o sticanju njemačkog državljanstva. Evo kako možete sada dobiti Njemaški pasoš - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Konačno! Njemački parlament usvojio zakon o sticanju njemačkog državljanstva. Evo kako možete sada dobiti Njemaški pasoš

Konačno! Njemački parlament usvojio zakon o sticanju njemačkog državljanstva. Evo kako možete sada dobiti Njemaški pasoš

Njemačka vlada usvojila je nacrt zakona za lakše sticanje njemačkog državljanstva. Neki bi ga trebali lakše dobiti, a drugi bi brže mogli biti odbijeni – zbog rupa u zakonu prenosi deutsche welle.

Ovdje možete pročitati šta se konkretno mijenja i kako do državljanstva.

Inas Šarif je sa sinom došla u Njemačku prije šest godina – u okviru programa za spajanje porodice. Danas Sirijka živi odvojeno od svog muža. Ona je samohrana majka. Željela bi jako da dobije njemačko državljanstvo. Za nju i njenog sina državljanstvo bi značilo sigurnost, kaže ona. „Želimo da možemo da ostanemo ovdje i da se ne plašimo da ćemo u jednom trenutku biti vraćeni.“

Planirana reforma Zakona o državljanstvu, koju je vladajuća koalicija u koalicionom sporazumu, trebalo bi da Šarif omogući bržu naturalizaciju – ali bi joj to u jednom segmentu moglo postati problem.

Njemačka vlada je danas (23.8.) usvojila prijedlog zakona, u koji je studio ARD-a u Berlinu imao uvid. Prema ovom nacrtu, ubuduće bi naturalizacija generalno trebalo da bude moguća nakon pet godina – umjesto prethodnih osam godina a sa posebnim integracionim dostignućima i dobrim poznavanjem jezika čak i poslije tri godine, umjesto prethodnih šest.

Sigurnost egzistencije

Ali postoji kvaka: preduslov da sami obezbjeđujete sredstva za život bio je i trebalo bi da ostane glavni preduslov za sticanje njemačkog državljanstva. Po pravilu, svako ko prima novac od države, ne bi trebalo da dobije državljanstvo. U ovom smislu bi Zakon o državljanstvu mogao postati strožiji nego ranije.

Ovdje možete pročitati šta se konkretno mijenja i kako do državljanstva.

To bi mogao postati problem za Šarif. Ona se trenutno prekvalifikuje za socijalno-pedagošku asistentkinju i zavisi od pomoći države. Ovo bi moglo ostati tako i u budućnosti, zato što je njen sin autističan i treba mu mnogo njege. Posao sa punim radnim vremenom za nju trenutno nije moguć.

Do sada je postojao izuzetak za sve one, kod kojih su okolnosti takve da „nisu sami odgovorni” što moraju koristiti  državnu pomoć. Ovo može uključivati, na primjer, da neko ne može da nađe posao zbog invaliditeta. U prošlosti su se, međutim, vlasti i sudovi različito pridržavali ove uredbe: neki manje a drugi više strogo.

Specifični izuzeci

Sada se ovaj pasus u potpunosti briše i umjesto toga se navode konkretni izuzeci – na primjer za takozvane gastarbajtere koji su došli da rade u Saveznoj Republici Njemačkoj od 1950-ih do 1970-ih, i za takozvane radnike po ugovoru koji su došli u DDR do 1990. Takođe bi trebalo da postoji izuzetak za ljude, koji ne zarađuju za život sami, ali koji su najmanje 20 mjeseci u posljednje dvije godine bili zaposleni i to s punim radnim vremenom. Izuzetak se odnosi i na onog roditelja koji živi sa svojim djetetom i bračnim partnerom koji radi puno radno vrijeme .

Ova formulacija nije bila predviđena u prvom nacrtu zakona, podnesenom od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Njemačke. To je dodato tek u drugoj verziji, koju je ministarka Nensi Fezer (SPD) predstavila u maju zajedno sa svojim kolegom, saveznim ministrom pravde Markom Bušmanom (FDP). Tu se misli na to da svako ko dobije njemačko državljanstvo, mora biti “ekonomski integrisan”prenosi deutsche welle.

Ovdje možete pročitati šta se konkretno mijenja i kako do državljanstva.

.

Loading

O urednik

Također pogledajte

Da li biste radije kupili stan ili kuću umjesto iznajmljivanja? Zašto kupovina kuće ili stana se isplati upravo sada

Za mnoge ljude je sasvim normalno da žive pod kirijom (najmom). Naročito u velikim gradovima …