NOVI MJESEC, NOVA PRAVILA: Evo šta se sve mijenja za stanovnike u Njemačkoj od septembra - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / NOVI MJESEC, NOVA PRAVILA: Evo šta se sve mijenja za stanovnike u Njemačkoj od septembra

NOVI MJESEC, NOVA PRAVILA: Evo šta se sve mijenja za stanovnike u Njemačkoj od septembra

Novi mjesec, nova pravila u Njemačkoj. Od septembra dio penzionera može podnijeti zahtjev za jednokratnu financijsku isplatu, a uvode se promjene i za vozače. Evo na koje promjene trebaju biti spremni stanovnici Njemačke od septembra prenosi fenix-magazin.

Digitalna registracija vozila postaje sve jednostavnija

Od 2019. svoj automobil možete registrovati bez odlaska u nadležnu ustanovu za registraciju, a od 1. septembra 2023. to će biti još jednostavnije.

Sada možete voziti automobil odmah nakon online registracije. Prije ste morali čekati da dokumenti vozila i naljepnica stignu poštom. Ubuduće će digitalna obavijest biti dovoljna za završetak procesa registracije.

Fond  za penzionere DDR-a: Rok ističe

Pod određenim okolnostima, penzioneri se mogu prijaviti za novac iz tkzv. socijalnog fonda do 30. septembra 2023. godine.

Između ostalog, novac iz socijalnog fonda je namijenjen penzionerima koji su značajan dio svog radnog vijeka proveli u bivšem DDR-u i čiji su prihodi blizu osnovnog osiguranja, jer prava ovih penzionera nisu prenesena na državni penzioni sistem.

Pročitajte još

Važna informacija za sve koji trenutno rade u Njemačkoj a tiče se penzije

Izbjeglice iz bivšeg Sovjetskog Saveza i kasno preseljeni Židovi također imaju pravo na pomoć iz ovog fonda.

Elster briše određene poruke

Ko već neko vrijeme nije provjeravao svoj Elster inbox, trebao bi to brzo učiniti. Servisni portal financijske uprave namijenjen i privatnim korisnicima počinje 18. septembra brisati pojedine poruke.

Ubuduće sami trajno čuvajte onu komunikaciju koja će vam kasnije trebati. To uključuje dokumente, digitalne obavijesti i podatke o obavijestima. Sve ostalo će biti izbrisano.

Zadnja prilika za povrat poreza

Kad smo već kod poreza: ko je obaveznik porezne prijave, a ne koristi usluge knjigovođe neka požuri. Službeno, rok za predaju porezne godine 2022. je 30. septembar 2023. Budući da ovaj datum pada u subotu, imate još dva dana više vremena – do 2. oktobra 2023.

Najbolje je ne iscrpiti rok u potpunosti; tako možete uzeti vremena kako biste izvukli najviše iz svoje porezne prijave.

Pročitajte još:

Od novembra ove godine u Njemačkoj se drastično mijenja izdavanje ličnih dokumenata

Kraj za određene sijalice

Potrošači će se ove godine morati oprostiti od različitih sijalica u nekoliko faza.

Nakon fluorescentnih sijalica s utičnim bazama, u obliku prstena i cijevi, slijedi obustava proizvodnje za halogene sijelice tipa G4, GY6.35 i G9.

Više ne ispunjavaju minimalne zahtjeve Uredbe EU o ekološkom dizajnu za energetsku učinkovitost.

Amazon ukida uslugu e-pretplate

Amazon je od početka marta prestao prodavati časopis putem “Kindle Newsstanda”. Konačni kraj ove usluge najavljen je za 4. septembar 2023. godine.

Mjesečne pretplate za časopise se od tada više neće obnavljati. Međutim, možete nastaviti čitati izdanja koja ste već preuzeli na vaš e-čitač prenosi Fenix-magazin/SČ

Pročitajte još:

Njemačka odlučila: Uskoro lakše do Njemačkog državljanstva i dvojnog državljanstva

Loading

O urednik

Također pogledajte

Radnika iz Bosne uhavtio ZOLL, radio na crno u Njemačkoj, evo šta se desilo:

Pripadnici njemačke carine iz Odjeljenja za kontrolu rada na crno protekle sedmice su izvršili nekoliko …