Od novembra ove godine u Njemačkoj se drastično mijenja izdavanje ličnih dokumenata - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Od novembra ove godine u Njemačkoj se drastično mijenja izdavanje ličnih dokumenata

Od novembra ove godine u Njemačkoj se drastično mijenja izdavanje ličnih dokumenata

Do sada je dobivanje novog ličnog dokumenta zahtijevalo mnogo posjeta ustanovama i dugih čekanja. No, to bi se sada trebalo promijeniti.

Dobivanje novog ličnog dokumenta ili pasoša do sada je bilo povezano s mnogo truda. Morali ste otići u ustanovu da biste ga zatražili – i nakon nekoliko sedmica ponovno dugo čekati u ustanovi da biste pokupili novi lični dokument.

Ovo posljednje trebalo bi se promijeniti od novembra. Barem ako je suditi prema Federalnom ministarstvu unutrašnjih jih poslova i domovine (BMI).

Pročitajte još:

Njemački Bundestag donio odluku o zamijeni svih dječjih pasoša

Promjene od novembra

Nova “Uredba o izmjeni uredbe o ličnom dokumentu, pasošu, boravištu te drugih propisa” predviđa da potrošači od novembra 2023. godine više neće trebati termin za preuzimanje lične karte ili pasoša .

Umjesto toga, dobit će PIN-pismo putem kojeg mogu preuzeti zatraženi dokument na “posebnim automatima” i to bez prethodno dogovorenog termina, čim dokument bude spreman. I to 24 sata dnevno.

Za preuzimanje s automata bit će potreban PIN koji će biti poslan poštom prije toga.

Međutim, ovaj postupak je predviđen samo za kratko vremensko razdoblje. Jer od novembra 2024. godine, prema BMI-u, postupak će se ponovno promijeniti.

Tada bi trebalo biti moguće dobivanje ličnog dokumenta putem izravne dostave. To znači da će nova lična karta ili pasoš jednostavno ležati u poštanskom sandučiću čim bude gotova.

Daljnje promjene planirane od maja 2025.

Za maj 2025. godine planirane su daljnje promjene. Od tog trenutka biometrijska fotografija bit će dostupna samo u digitalnom obliku – fotografija će se za to izravno snimati na licu mjesta u ustanovi.

No i fotografi bi trebali biti opskrbljeni odgovarajućom tehnologijom kako bi mogli snimiti digitalne biometrijske fotografije koje odgovaraju zahtjevima ličnog dokumenta.

Bundestag još treba dati suglasnost

Ako Bundestag odobri “Uredbu o izmjeni uredbe o ličnom dokumentu, pasošu, boravištu te drugih propisa” u septembru, trebala bi stupiti na snagu između novembra 2023. i maja 2025. godine.

Pročitajte još:

U Njemačkoj uskoro brže do dvojnog državljanstva: Olakšani mnogi uslovi

Loading

O urednik

Također pogledajte

EVO KOLIKO VAM JE KAPITALA POTREBNO ZA KUPOVINU NEKRETNINE U NJEMAČKOJ: Je li kupovina moguća i bez vlastitog kapitala?

Onaj ko želi ostvariti svoj san o vlastitom domu u Njemačkoj najčešće uzima kredit u …