„NE CVJETAJU RUŽE“ – Iz Njemačke sve više bježe? Evo ko sve napušta ovog "nekadašnjeg" industrijskog giganta - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / „NE CVJETAJU RUŽE“ – Iz Njemačke sve više bježe? Evo ko sve napušta ovog “nekadašnjeg” industrijskog giganta

„NE CVJETAJU RUŽE“ – Iz Njemačke sve više bježe? Evo ko sve napušta ovog “nekadašnjeg” industrijskog giganta

Rezultati nedavne ankete pokazuju da sve više industrijskih preduzeća razmatra selidbu iz Njemačke, pretežno zbog visokih cijena energenata. Skoro trećina kompanija koje su učestvovale u ovom istraživanju razmatra izmeštanje svojih proizvodnih kapaciteta u inostranstvo ili već ima takve planove, prema informacijama koje je prenijela njemačka novinska agencija DPA.

Napomenuto je da se broj takvih kompanija udvostručio u odnosu na prošlu godinu, prema podacima Njemačke industrijske i privredne komore (DIHK). Najviše planova za selidbu imaju firme koje zapošljavaju 500 ili više radnika, pri čemu 43 posto takvih kompanija razmatra ili već sprovodi selidbu proizvodnje u inostranstvo. Ove kompanije su često tijesno povezane sa stranim tržištima i suočavaju se s izuzetno jakom konkurencijom.

Zabrinutost kompanija u vezi sa svojom konkurentnošću je značajno porasla, istakao je zamjenik generalnog direktora DIHK, Ahim Derks. Privrednici imaju sve manje povjerenja u energetsku politiku njemačke vlade, a mnogi ne očekuju poboljšanje u srednjem i dugoročnom periodu. Mnoge kompanije su odlučile da premjeste svoju proizvodnju, na primjer, u Sjedinjene Američke Države, zbog programa subvencija vrijednog milijarde dolara koje je usvojila američka vlada. Ipak, Derks je takođe napomenuo da neke kompanije razmatraju selidbu proizvodnje ili izgradnju novih kapaciteta u Francuskoj, gdje su cijene električne energije za industriju niže.

Loading

O urednik

Također pogledajte

NOVI MJESEC, NOVA PRAVILA: Šta se sve mijenja za stanovnike Njemačke od maja?

Všie troškova, bolja provedba zakona: mjesec maj će stanovnicima Njemačke donijeti važne promjene .  Putnici …