Kamiondžije iz BiH i Srbije spašavaju Nijemce? - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Kamiondžije iz BiH i Srbije spašavaju Nijemce?

Kamiondžije iz BiH i Srbije spašavaju Nijemce?

U Njemačkoj vlada velika nestašica vozača kamiona. Problem špediteri žele riješiti otvaranjem tržišta rada za kandidate iz trećih zemalja: BiH, Srbije i Ukrajine.

Po navodima špeditera, u Njemačkoj trenutno nedostaje čak oko 60.000 vozača kamiona. „Mi se u Njemačkoj i Evropi nalazimo pred kolapsom opskrbe, mi jednostavno više ne pronalazimo vozače”.

U Njemačkoj je u ovom trenutku na cesti oko 560 hiljadavozača koji su u prosjeku stariji od 50 godina – svake godine u penziju ode njih oko 30.000, a na tržište rada stigne samo 15.000 novih kamiondžija.

Zanimanje za karijerom vozača je relativno slabo, mnogi mladi ljudi odustaju od posla u branši zbog lošeg ugleda koji vozači uživaju u javnosti, loših uslova rada i projekcija o razvoju autonomnih vozila (čak i teretnih) u kojima više niko neće morati sjediti za volanom.

Pročitajte još:

U Njemačkoj od 01.11.2023 važe vozačke dozvole iz BiH

Premije za transfer za volanom

Kako bi to zanimanje učinili atraktivnijim, špediteri nude bolje plate, pa i više novca od standarda reguliranog kolektivnim ugovorom. Radi se na poboljšanju uslova rada, na viznim olakšicama za strane vozače – i pokušava privući više žena da se odluče za karijeru za volanom. Trenutno udio žena u branši iznosi samo oko 1,7%.

Berlinski list Die Welt u svom današnjem izdanju piše o šefovima špediterskih firmi koji „animiraju svoje vozača da na odmorištima stupe u kontakt s vizačima konkurentskih firmi i pokušaju ih nagovoriti da pređu raditi kod njih” – spominju se i premije vozačima koji uspiju dogovoriti prelazak – za svaki uspješan „transfer” špediteri svojim zaposlenicima isplaćuju i po 500 eura.

No takva praksa ne može riješiti problem. Zato lobisti i špedicije sve glasnije zahtijevaju promjene zakonske regulative kako bi se proširio krug potencijalnih kandidata.  „Država bi morala omogućiti kandidatima iz trećih zemalja da jednostavnije mogu tražiti posao u Njemačkoj”, kaže Martin Bulheller iz BGL-a za Die Welt.

Radi se o zemljama koje nisu članice Europske unije – i u kojima očito ima dovoljno potencijalnih kandidata. Konkretno se misli prvenstveno na Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Ukrajinu. Vozači iz tih zemalja u Njemačkoj mogu računati s mjesečnom bruto platom između 2.500 i 3.000 eura, piše Die Welt.

Situacija s manjkom kamiondžija je sve dramatičnija zbog činjenica da paralelno raste broj i količina cestovnih transporta. Volumen online-shoppinga kontinuirano raste, neko tu robu mora i dopremiti do mušterija.

Prazne police u supermarketima

Posljedice nedostatka radne snage u Njemačkoj bi se mogle osjetiti uskoro. „Moguće su prazne police u supermarketima ili benzinske bez goriva”, kaže Engelhardt za Die Welt.

A kako to izgleda, najbolje znaju Berlinčani. Prošlo ljeto u nekim supermarketima se nije moglo kupiti mineralnu vodu. Roba je čekala kod proizvođača na transport do dućana – na raspolaganju nije bilo dovoljno vozača i vozila.

Pročitajte još:

Vozač Amer napustio Njemačku i vratio se kući jer je pronašao bolje uslove u firmi iz Bosne i Hercegovine

Domaće firme u katastrofalnim problemima jer Njemačka priznaje vozačke dozvole iz BiH OBAVEZNO POGLEDATI VIDEO:

Sve više profesionalnih vozača odlazi u Njemačku, imaju li “njemačke gazde” više sluha? Evo šta morate znati ako planirate raditi u Njemačkoj kao vozač

Za posao vozača u Njemačkoj se možete PRIJAVITI OVDJE

Loading

O urednik

Također pogledajte

Da li biste radije kupili stan ili kuću umjesto iznajmljivanja? Zašto kupovina kuće ili stana se isplati upravo sada

Za mnoge ljude je sasvim normalno da žive pod kirijom (najmom). Naročito u velikim gradovima …