Kamiondžije iz BiH i Srbije spašavaju Nijemce? - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Kamiondžije iz BiH i Srbije spašavaju Nijemce?

Kamiondžije iz BiH i Srbije spašavaju Nijemce?

U Njemačkoj vlada velika nestašica vozača kamiona. Problem špediteri žele riješiti otvaranjem tržišta rada za kandidate iz trećih zemalja: BiH, Srbije i Ukrajine.

Po navodima špeditera, u Njemačkoj trenutno nedostaje čak oko 60.000 vozača kamiona. „Mi se u Njemačkoj i Evropi nalazimo pred kolapsom opskrbe, mi jednostavno više ne pronalazimo vozače”.

U Njemačkoj je u ovom trenutku na cesti oko 560 hiljadavozača koji su u prosjeku stariji od 50 godina – svake godine u penziju ode njih oko 30.000, a na tržište rada stigne samo 15.000 novih kamiondžija.

Zanimanje za karijerom vozača je relativno slabo, mnogi mladi ljudi odustaju od posla u branši zbog lošeg ugleda koji vozači uživaju u javnosti, loših uslova rada i projekcija o razvoju autonomnih vozila (čak i teretnih) u kojima više niko neće morati sjediti za volanom.

Pročitajte još:

U Njemačkoj od 01.11.2023 važe vozačke dozvole iz BiH

Premije za transfer za volanom

Kako bi to zanimanje učinili atraktivnijim, špediteri nude bolje plate, pa i više novca od standarda reguliranog kolektivnim ugovorom. Radi se na poboljšanju uslova rada, na viznim olakšicama za strane vozače – i pokušava privući više žena da se odluče za karijeru za volanom. Trenutno udio žena u branši iznosi samo oko 1,7%.

Berlinski list Die Welt u svom današnjem izdanju piše o šefovima špediterskih firmi koji „animiraju svoje vozača da na odmorištima stupe u kontakt s vizačima konkurentskih firmi i pokušaju ih nagovoriti da pređu raditi kod njih” – spominju se i premije vozačima koji uspiju dogovoriti prelazak – za svaki uspješan „transfer” špediteri svojim zaposlenicima isplaćuju i po 500 eura.

No takva praksa ne može riješiti problem. Zato lobisti i špedicije sve glasnije zahtijevaju promjene zakonske regulative kako bi se proširio krug potencijalnih kandidata.  „Država bi morala omogućiti kandidatima iz trećih zemalja da jednostavnije mogu tražiti posao u Njemačkoj”, kaže Martin Bulheller iz BGL-a za Die Welt.

Radi se o zemljama koje nisu članice Europske unije – i u kojima očito ima dovoljno potencijalnih kandidata. Konkretno se misli prvenstveno na Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Ukrajinu. Vozači iz tih zemalja u Njemačkoj mogu računati s mjesečnom bruto platom između 2.500 i 3.000 eura, piše Die Welt.

Situacija s manjkom kamiondžija je sve dramatičnija zbog činjenica da paralelno raste broj i količina cestovnih transporta. Volumen online-shoppinga kontinuirano raste, neko tu robu mora i dopremiti do mušterija.

Prazne police u supermarketima

Posljedice nedostatka radne snage u Njemačkoj bi se mogle osjetiti uskoro. „Moguće su prazne police u supermarketima ili benzinske bez goriva”, kaže Engelhardt za Die Welt.

A kako to izgleda, najbolje znaju Berlinčani. Prošlo ljeto u nekim supermarketima se nije moglo kupiti mineralnu vodu. Roba je čekala kod proizvođača na transport do dućana – na raspolaganju nije bilo dovoljno vozača i vozila.

Pročitajte još:

Vozač Amer napustio Njemačku i vratio se kući jer je pronašao bolje uslove u firmi iz Bosne i Hercegovine

Domaće firme u katastrofalnim problemima jer Njemačka priznaje vozačke dozvole iz BiH OBAVEZNO POGLEDATI VIDEO:

Sve više profesionalnih vozača odlazi u Njemačku, imaju li “njemačke gazde” više sluha? Evo šta morate znati ako planirate raditi u Njemačkoj kao vozač

Za posao vozača u Njemačkoj se možete PRIJAVITI OVDJE

Loading

O urednik

Također pogledajte

Ako želite pokrenuti ili preuzeti firmu u Njemačkoj, ovo bi vas moglo zanimati

Interes njemačkih privrednika za preuzimanje firmi drastično je opao, objavila je u srijedu Privredna komora …