Inflacija pogodila i Oktoberfest, litra vode deset eura, pivo ide i do 14,50 eura, evo detalja: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Inflacija pogodila i Oktoberfest, litra vode deset eura, pivo ide i do 14,50 eura, evo detalja:
posao konobara u njemackoj

Inflacija pogodila i Oktoberfest, litra vode deset eura, pivo ide i do 14,50 eura, evo detalja:

Minhenski Oktoberfest svake godine privuče nekoliko miliona posjetitelja. Nakon otkazivanja 2020. i 2021. zbog pandemije, prošlogodišnji festival zasjenio je rat u Ukrajini. I ove godine festival neće proći bez pozadinske buke. Val inflacije također čvrsto drži Njemačku u svojim rukama – a posjetitelji će to bolno osjetiti.

Theresienwiese u Münchenu otvara svoja vrata posjetiteljima iz cijelog svijeta od 16. sptembra do 3. oktobra. No, dvojbeno je hoće li, s obzirom na sada saopćene cijene, svi gosti doista biti party raspoloženi.

Ove godine gosti za litru piva morat će platiti između 12,60 i 14,50 eura. To odgovara povećanju od 6,12 posto u usporedbi s prethodnom godinom. Preračunato na mjeru Krügerla, koja je češća u Austriji, to znači da za pola litre piva morate platiti između 6,30 i 7,25 eura. Festivalski šatori Hofbräuhaus i Löwenbrau spadaju među mjesta gdje morate duboko posegnuti u džep.

Osim piva, zamjetna su i poskupljenja. Litra stolne vode sada košta 10,04 eura, dok je lani koštala 9,67 eura. Objedovanje vani također postaje skupo zadovoljstvo za posjetitelje. Za pola organske piletine posjetiteljima se naplaćuje ogromnih 20,50 eura.

Službeni glasnogovornik Oktoberfesta Peter Inselkammer brani poskupljenja: “Zaposlenici moraju zarađivati ​​više kako bi se mogli nositi s povećanim životnim troškovima.” Svi su bili pogođeni većim troškovima – bilo konobari, kuhari, obrtnici ili zaštitari. Prema glasnogovorniku Christianu Schottenhamelu, viši kolektivni ugovori u pivarskoj industriji također su djelomično odgovorni za više cijene piva.

Pročitajte još:

OKTOBERFEST: Ovo morate znati o najluđem festivalu na svijetu

Loading

O urednik

Također pogledajte

Radnika iz Bosne uhavtio ZOLL, radio na crno u Njemačkoj, evo šta se desilo:

Pripadnici njemačke carine iz Odjeljenja za kontrolu rada na crno protekle sedmice su izvršili nekoliko …