Kancelar Scholz uvodi „pakt“ za modernizaciju Njemačke, evo šta to znači i šta ce se promijenuti: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Kancelar Scholz uvodi „pakt“ za modernizaciju Njemačke, evo šta to znači i šta ce se promijenuti:

Kancelar Scholz uvodi „pakt“ za modernizaciju Njemačke, evo šta to znači i šta ce se promijenuti:

Njemački kancelar Olaf Scholz želi modernizovati Njemačku. Njegov „pakt za Njemačku“ pozdravljaju u udruzi poslodavaca. Ali, opozicija je sumnjičava. CDU kaže da tu nema ništa novoga.

Poslodavci su s odobravanjem reagovali na poziv saveznoga kancelara Olafa Scholza da se poduzmu „nacionalni napori” za modernizaciju zemlje. I neki predsjednici pokrajinskih vlada signalizovali su da žele sarađivati na „paktu za Njemačku”. „S ‘paktom za Njemačku’ savezna vlada se konačno probudila”, ustvrdio je predsjednik udruge poslodavaca Rainer Dulger u razgovoru za Rheinische Post prenosi DW.com.

Predugo je semafor-vlada prespavala digitalizaciju i ustrajala na birokratskim preprekama za privredu i društvo, kritikuje Dulger. „Sad ona mora skupa sa saveznim pokrajinama brzo pokrenuti paket mjera. Najave nisu djela”, upozorio je predsjednik Savezne udruge njemačkih poslodavaca BDA.

Scholz je u srijedu u Bundestagu predložio plan modernizacije i na saradnju pozvao pokrajine, općine i oporbu – sve osim AFD-a. Kao ključnu točku Scholz je naveo ubrzanje postupka izdavanja dopuštenja, digitalizaciju uprave i potpore za poduzeća. Uz to bi trebala biti dodatno pojačana nastojanja oko useljavanja stručne radne snage iz inozemstva.

CDU: „U kancelarovom uredu ništa nova”

Predsjednik Zastupničkog kluba CDU-a Friedrich Merz izrazio je također spremnost na suradnju. „Mi, oporba, smo naravno spremni surađivati na razumnim prijedlozima”, rekao je Merz u emisiji RTL Direkt. Ali vođa oporbe nije siguran može li Scholz uvjeriti sve u vladajućoj koaliciji. „Savezni kancelar je u pravu, ali on mora najprije uvesti reda u vlastitoj koaliciji”, rekao je Merz. „Traži li on sada većinu izvan vlastite koalicije”, pitao je predsjednik CDU-a.

Glede sadržaja je vodstvo CDU-a sumnjičavo prema Scholzovim prijedlozima i ukazuje na to da neke od navedenih stvari pokrajine već duže zahtijevaju. „U kancelarovom uredu ništa nova”, naslovljena je reakcija Merzovog stožera za planiranje, nakon hitnih konzultacija. „Prijedlog sadrži više namjera o ubrzanju planiranja, poticanju rasta, digitalizaciji i migraciji. Ni jedna od točaka navedenih u ‘paktu’ nije nova”, kaže se u analizi. „Svi prijedlozi su već ranije izneseni. Savezna vlada već mjesecima odugovlači s provedbom mnogih od navedenih prijedloga.”

CDU najavljuje da će već idućeg tjedna na zasjedanju parlamenta dati na glasovanje niz mjera o gospodarskoj politici. „Dat ćemo na glasovanje i mjere na području migracijske politike, koje je savezni kancelar već dogovorio s pokrajinskim premijerima, ali još uvijek nije proveo.”

Odobravanje iz više pokrajina

Predsjednik pokrajinske vlade Saske Michael Kretschmer (CDU) u vezi sa Scholzovim prijedlogom je naglasio: „Na tomu bismo trebali surađivati”, zbog odgovornosti kao građani ove zemlje i ne postavljati nikakve uvjete, rekao je Kretschmer. „Mislim da je prva tema azil. Druga tema je energetska kriza.”

Pokrajinski premijeri namjeravaju o Scholzovom pozivu razgovarati na svojoj konferenciji koja se trenutno održava u Bruxellesu. Prvi gradonačelnik Berlina Kai Wegner (CDU) također je izrazio spremnost za suradnju na „paktu za Njemačku”, ali je upozorio da je za to potrebna savezna vlada „koja je sposobna i spremna djelovati”.

Predsjednik vlade Schleswig-Holsteina Daniel Günther (CDU) smatra da ne smije sve ostati na velikim riječima nego da kancelar mora svoje najave provesti u djelo. On je podsjetio da savezne pokrajine već godinu i pol zahtijevaju takav pakt, ali da je savezna vlada izgubila dragocjeno vrijeme.

„Promidžbeni trik”

Predsjednik vlade Sjevernog Porajnja i Westfalije Hendrik Wüst (CDU) označio je Scholzov prijedlog „promidžbenim trikom”. Radi se o projektima koji su već planirani i koje pokrajine već odavno zahtijevaju, izjavio je Wüst za novine Rheinische Post.

Scholzove prijedloge podržala je predsjednica pokrajinske vlade Rheinland-Pfalza Malu Dreyer (SPD) kao i njezin kolega iz Baden-Württemberga Winfried Kretschmann (Zeleni) prenosi Deutsche Welle.

Loading

O urednik

Također pogledajte

NOVI MJESEC, NOVA PRAVILA: Šta se sve mijenja za stanovnike Njemačke od maja?

Všie troškova, bolja provedba zakona: mjesec maj će stanovnicima Njemačke donijeti važne promjene .  Putnici …