U Njemačkoj morate pripaziti na registarske tablice, kazna do 65 eura - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / U Njemačkoj morate pripaziti na registarske tablice, kazna do 65 eura

U Njemačkoj morate pripaziti na registarske tablice, kazna do 65 eura

U cestovnom saobraćaju u Njemačkoj vozače ne obvezuje samo ispravno ponašanju prema drugim sudionicima u saobraćaju već je i vidljivost registarske oznake regulirana Pravilnikom ili registracijom vozila (FZV).

Novi registar kazni u cestovnom saobraćaju nalaže, kao i ranije, da naljepnica TÜV-a bude istaknuta na prednjem dijelu automobila, jer ona pruža informacije i tome kada bi trebala biti sljedeća opća inspekcija vozila. Ukoliko je TÜV-a istekao, odnosno nije validan, prema novom pravilniku, morate platiti više od 60 eura. Još veću kaznu će plati vozači čija registarska oznaka nije najbolje vidljiva, bilo da je “prekrivena staklom, providnom folijom ili slično” plaćaju 65 eura. Isto se odnosi i za vlasnika motora, mopeda i drugih prevoznih sredstava.

Prema informaciji ADAC-a koju prenosi 24auto.de, takva prekrivanja se mogu smatrati “zlouporabom registarskih oznaka”.

Slično će se platiti i kazna ukoliko je registarska oznaka prljava toliko da nije posve čitljiva ili da je toliko iskrivljena ili oštećena da nije moguće očitati pločicu. Ako je, primjerice, registarska pločica toliko prljava ili oštećena da više nije posve čitljiva, mora se zatražiti novu registarska pločica.

Iz ADAC-a upozoravaju da ako želite održavati svoju registarsku oznaku stvarno čistom, morate koristiti deterdžent za pranje automobila i mlaku vodu. Upotreba jakih deterdženata koji mogu nagristi i oštetiti vidljivost registarske pločice pri noćnom svjetlu, nije dopuštena i za jasnu nevidljivost registarskih pločica opet se plaća kazna, navode iz ADAC-a.

.

Loading

O urednik

Također pogledajte

Radnika iz Bosne uhavtio ZOLL, radio na crno u Njemačkoj, evo šta se desilo:

Pripadnici njemačke carine iz Odjeljenja za kontrolu rada na crno protekle sedmice su izvršili nekoliko …