“Plate u Njemačkoj su sramotno niske”: Ovoliko stanovnika zarađuje manje od 20 eura po satu - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / “Plate u Njemačkoj su sramotno niske”: Ovoliko stanovnika zarađuje manje od 20 eura po satu

“Plate u Njemačkoj su sramotno niske”: Ovoliko stanovnika zarađuje manje od 20 eura po satu

Oko 54 posto zaposlenih u Njemačkoj zarađuje manje od 20 eura po satu, a jedna od tri osobe čak manje od 16 eura prenosi fenix-magazin.

To proizlazi iz procjene Saveznog zavoda za statistiku. Ljevica visinu plata smatra “sramotno niskom”.

Prema izvještaju Uredničke mreže Njemačke (RND), više od polovice zaposlenika u Njemačkoj koji su obveznici socijalnih doprinosa zarađuje manje od 20 eura bruto po satu. Za više od svakog trećeg to je bilo čak manje od 16 eura, objavile su novine pozivajući se na procjenu Saveznog ureda za statistiku koju je naručila stranka Die Linke u Bundestagu.

Brojke su se temeljile na anketi o primanjima iz oktobra 2022. i nisu uzele u obzir plate pripravnika. Sukladno tome, 21,455 miliona od 39,779 miliona zaposlenih prima platu po satu manju od 20 eura bruto. To je udio od 53,9 posto. Manje od 16 eura bruto po satu primalo je 13,603 milijuna ljudi, što odgovara udjelu od 34,2 posto. 6,631 milion zaposlenih (16,7 posto) zarađivalo je manje od 13 eura bruto po satu.

Prema RND-u, šef parlamentarne skupine Die Linke, Dietmar Bartsch, je kazao kako je razina plata u Njemačkoj sramotno niska.

– Ako više od svakog trećeg zarađuje manje od 16 eura na sat, ne trebamo se čuditi manjku kvalifikovanih radnika i tijesnim fondovima socijalnog osiguranja.Ovakva razina plata nedostojna je ekonomske najjače nacije u Europi, rekao je Dietmar Bartsch prenosi fenix-magazin.

Pročitajte još vezano za plate u Njemačkoj:

EVO KOLIKO GASTARBAJTERI ZARAĐUJU U NJEMAČKOJ: Ovo je detaljan spisak zanimanja i mjesečnih plata, a za većinu poslova ne treba ni znanje jezika

Evo kolike su plate u Njemačkoj – Zarade i troškovi života (Detaljan spisak plata)

Evo koliko morate zarađivati da biste ostvarili penziju od 1.500 eura, koliku penziju možete očekivati nakon 5 godina rada u Njemačkoj i još mnogo toga?

Loading

O urednik

Također pogledajte

EVO KOLIKO VAM JE KAPITALA POTREBNO ZA KUPOVINU NEKRETNINE U NJEMAČKOJ: Je li kupovina moguća i bez vlastitog kapitala?

Onaj ko želi ostvariti svoj san o vlastitom domu u Njemačkoj najčešće uzima kredit u …