Uprava za izdavanje vozačkih dozvola u Njemačkoj automatski poništava vozačku dozvolu: Jeste li pogođeni ovom odlukom? - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Uprava za izdavanje vozačkih dozvola u Njemačkoj automatski poništava vozačku dozvolu: Jeste li pogođeni ovom odlukom?

Uprava za izdavanje vozačkih dozvola u Njemačkoj automatski poništava vozačku dozvolu: Jeste li pogođeni ovom odlukom?

Ko je prije mnogo godina kao vozačku dobio ružičastu ili čak sivu krpicu, za automobile je trebao imati vozačku dozvolu klase 3. Obaveznim prelaskom na vozačku dozvolu s EU karticom ta će klasa nestati, a s njom i ovlaštenje za male kamione i prikolice, onavještava ADAC a prenosi GPMaljevac.

Osobe starije od 50 godina mogu ostvariti pravo samo uz redovne ljekarske preglede.

Godine 1999. uvedena je EU vozačka dozvola s kreditnom karticom i s njom sistem pisama. Ranije je vozačka dozvola u Njemačkoj bila papirna i označavanje dopuštenih tipova vozila razlikovalo se od sadašnjeg. Iako je uveden prije više od 20 godina, neki još uvijek imaju staru vozačku dozvolu klase 3.

Pročitajte još:

VOZAČI POD PUNIM GASOM NAPUŠTAJU BIH: PLATA U BIH DO 2.000 KM A U NJEMAČKOJ DO 4.000 EURA

Međutim, sada postoji obaveza njene zamjene. Svi rođeni od 1959. do 1964. morali su zamijeniti vozačku dozvolu do 19. januara 2023. godine. Za kasnije godine vrijedi drugačiji rok. No, zamjenom se mijenja i sama vozačka dozvola.

Kako objašnjavaju iz ADAC-a , nova vozačka dozvola može ukinuti i klasu vozila.

Klasa CE 79: 50-godišnjaci trebaju ljekarsku potvrdu

Posjednici vozačke dozvole koji još uvijek imaju staru vozačku dozvolu klase 3 mogu u načelu voziti ista vozila s vozačkom dozvolom EU kartice kao i prije. Za klasu 3, to odgovara novim klasama vozačke dozvole B, BE, C1, C1E, AM i L. Ovdje se primjenjuje takozvana uredba o stečenom statusu. Ako se staro i novo ime ne podudaraju u potpunosti, postoje brojevi ključeva koji pomažu pri ispravnom dodjeljivanju.

Međutim, vozačka dozvola klase 3 ima još jednu posebnost jer vlasnici mogu voziti i kamione do 7,5 tona i njima vući prikolice. Dopuštena ukupna masa u prikolici je do 18.75 tona. Uz novu vozačku dozvolu potrebna vam je dodatna dozvola. Budući da ovaj posebni dio spada u današnju vozačku dozvolu za kamione (klasa CE 79), on također podliježe ograničenjima klase kamiona.

Pročitajte još:

Vozač Amer napustio Njemačku i vratio se kući jer je pronašao bolje uslove u firmi iz Bosne i Hercegovine

Ako želite zadržati klasu CE 79 u svojoj novoj vozačkoj dozvoli, morate također označiti ovu klasu prilikom zamjene. Nakon što vozač navrši 50 godina života potrebno je dodatno ljekarsko uvjerenje, bez obzira je li vozačka dozvola već zamijenjena ili ne. Dozvola se zatim produžava na još pet godina.

Budite oprezni: Ako vam je dozvola za klasu CE 79 odavno istekla, ured za vozačke dozvole može zatražiti dokaz o vašem vozačkom iskustvu prenosi GPMaljevac.

Pročitajte još:

Sve više profesionalnih vozača odlazi u Njemačku, imaju li “njemačke gazde” više sluha? Evo šta morate znati ako planirate raditi u Njemačkoj kao vozač

Loading

O urednik

Također pogledajte

EVO KOLIKO VAM JE KAPITALA POTREBNO ZA KUPOVINU NEKRETNINE U NJEMAČKOJ: Je li kupovina moguća i bez vlastitog kapitala?

Onaj ko želi ostvariti svoj san o vlastitom domu u Njemačkoj najčešće uzima kredit u …