Sve više profesionalnih vozača odlazi u Njemačku, imaju li "njemačke gazde" više sluha? Evo šta morate znati ako planirate raditi u Njemačkoj kao vozač - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Sve više profesionalnih vozača odlazi u Njemačku, imaju li “njemačke gazde” više sluha? Evo šta morate znati ako planirate raditi u Njemačkoj kao vozač

Sve više profesionalnih vozača odlazi u Njemačku, imaju li “njemačke gazde” više sluha? Evo šta morate znati ako planirate raditi u Njemačkoj kao vozač

Problem nedostatka profesionalnih vozača postaje sve veći i izazovniji problem u balkanskim zemljama. Razlozi su brojni, uz onaj generalni problem koji ima naša zemlja, gdje sve veći broj ljudi odlazi iz zemlje u potrazi za boljim životom u inozemstvu.

Mnogi vozači biraju da rade u drugim zemljama zbog većih plata, boljih radnih uslova te stabilnijeg životnog standarda, a nakon najave uvođenja jedinstvenih digitalnih vozačkih dozvola na prostoru Evropske unije, taj bi trend mogao dodatno porasti.

Odlazak profesionalnih vozača dobio je na intenzitetu 2019. kada je njemačka transportna industrija objavila da joj nedostaje više hiljada vozača. U ovoj zemlji svake godine oko 30.000 profesionalnih vozača odlazi u penziju, a oko 15.000 vozača započinje ovaj posao.

Pročitajte još:

U Njemačkoj od 01.11.2023 važe vozačke dozvole iz BiH

Njemačka “mami” vozače

Tada su njemački mediji pisali da to treba olakšati uvozom vozača iz trećih zemalja, tj. onih koje još nisu u EU. Sada, nakon posljednje najave digitalnih vozačkih dozvola, profesionalnim vozačima će odlazak još biti pojednostavljeniji.

Novi digitalni format vozačke dozvole olakšati će skladištenje, prenos i provjeru podataka. Vozači će imati pristup svojoj digitalnoj vozačkoj dozvoli putem mobilnih aplikacija ili drugih digitalnih platformi, što će olakšati prezentovanje važeće vozačke dozvole u različitim zemljama.

Za posao vozača se možete PRIJAVITI OVDJE

Jasno je da se prijevoznici duže vrijeme čale da vozači odlaze iz zemlje, da postoje ilegalni prijevoznici, te da nisu usklađeni zakoni kojima se reguliše njihov rad, ali moraju biti svjesni da su potrebna odricanja i od samih njih.

Sada dolazi još neizvjesnije vrijeme i dolazi do toga da se čak i prijevoznici, vlasnici kamiona odlučuju za odlazak u EU, jer je u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i ostalim zemljama vrlo teško zadovoljiti uslove i propise oko dobijanja svih isprava.

Na pitanje šta treba uraditi da se spriječi i ovako već veliki broj odlazaka ove grupe ljudi, Nikola Grbić iz Udruženja za unutrašnji i međunarodni transport za Klix.ba je poručio da je već sada kasno, jer će Njemačka ubrzo priznavati naše vozačke dozvole.

“Sad je već teška situacija, sve je kasno, Njemačka će priznavati naše vozačke dozvole i na osnovu nje, bez bilo čega dodatnog izdavati će se Njemačke dozvole. Mislim da definitivno ostajemo bez vozača”, kazao je Grbić.

Dodaje da nas je politika nebrige i nerazmišljanja dovela do toga gdje smo sada.

“Nažalost, ne briga nadležnih dovela nas je do ovog gdje smo, neće nam ko imati voziti potrebne robe za život, a ni putnike”, poručio je.

Zvanični podaci

Prema ažuriranim podacima na stranici prometnedozvole.gov.ba, koji je digitalna podrška obavezama Ministarstva komunikacija i prometa, broj registrovanih vozača u BiH je 23.983.

Stranica je namijenjena prijevoznicima, vozačima, kontrolnim organima, kao i svim drugim subjektima koji traže pouzdane i tačne informacije za oblast međunarodnog i međuentitetskog cestovnog prijevoza putnika i tereta.

Podatak koji zabrinjava je svakako onaj da je BiH, samo u protekle četiri godine napustilo preko 6000 profesionalnih vozača. To dovoljno govori o problemu koji će se razvijati zasigurno u narednom periodu, ako se ne povuku određeni sistemski koraci.

Zbog toga, da bi se riješio ovaj problem, važno je ulagati u osposobljavanje vozača te je potrbeno raditi na zadržavanju istih ali i na privlačenju novih kroz različite mjere, kao što su povećanje plaća i pružanje boljih mogućnosti za napredovanje.

Ukoliko se nastavi ovaj trend, svjesni činjenice da je Zapad razumije ovaj problem i da sam vodi borbu sa ovim poteškoćama, za našu zemlju će uslijediti “vozna” katastrofa.

Za posao vozača se možete PRIJAVITI OVDJE

Loading

O urednik

Također pogledajte

Njemačka se vraća: Neočekivan rast privatnog sektora, brojke iznad očekivanih

Privatni sektor u Njemačkoj je tokom ovog mjeseca imao neočekivan rast, što je potaknuto solidnim …