Ovo je najskuplji grad u Njemačkoj: Život je ovdje za 25 posto skuplji od nacionalnog prosjeka - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Ovo je najskuplji grad u Njemačkoj: Život je ovdje za 25 posto skuplji od nacionalnog prosjeka

Ovo je najskuplji grad u Njemačkoj: Život je ovdje za 25 posto skuplji od nacionalnog prosjeka

Studija koju su objavili Njemački ekonomski institut (IW) i Savezni institut za građevinska, urbana i prostorna istraživanja oktriva da je Minhen najskuplji grad za život u Njemačkoj.

Zbog troškova stanovanja, Minhen je 38 posto skuplji od najjeftinijeg okruga u Njemačkoj, pokazuje studija. Život je ovdje za četvrtinu (25,1 posto ) skuplji od prosjeka, a slijede okrug Minhen (16,7 odsto), Frankfurt na Majni (15,9) i Stuttgart (14,8).

Najjeftinija mjesta za život su Vogtlandkreis i Greiz, koji su 9,5 posto ispod nacionalnog prosjeka. Slijede Gorlitz (9,4), kao i Pirmasens i Salzlandkreis sa 9,3 posto.

Međutim, ako se izuzmu troškovi stanovanja, Stuttgart je na prvom mjestu – s 4,2 posto iznad nacionalnog prosjeka. Studija je utvrdila najniže troškove u okrugu Leerr.

Pročitajte još:

SITUACIJA S NAJMOM STANA U MINHENU JE IZVAN SVAKE PAMETI: Evo koliko jedan stanar traži za sobu u stanu u kojem živi

Zbog velike uloge troškova stanovanja, posebno su skupa velika metropolitanska područja. Istočne savezne države, s druge strane – sa izuzetkom Berlina i okoline – obično su znatno jeftinije od prosjeka. Isto tako i pojedina područja u srednjoj i sjeverozapadnoj Njemačkoj, zapadno od Frankfurta i na krajnjem sjeveru i istoku Bavarske.

Činjenica da su troškovi u nekim od gusto naseljenih gradova daleko iznad prosjeka povlači cijeli indeks naviše. Istraživači su otkrili i veće regionalne razlike u restoranima i hotelima, ali i u troškovima njege ili osiguranja.

S jedne strane, troškovi stanovanja imaju veliku težinu u potrošačkoj korpi. S druge strane, razlike su također velike: u Minhenu su troškovi stanovanja 180,9 posto nacionalnog prosjeka, više od dva i po puta veći nego u okrugu Vogtland sa 68 posto. To se shodno tome odražava i u brojkama.

Rezultati studije su zasnovani na oko 24 miliona podataka koji su prikupljeni na internetu, a neki od njih su automatski očitani.

Pročitajte još:

OVAJ OGLAS JE UZNEMIRIO STANOVNIKE MINHENA: Vlasnik iznajmljuje stan osobama koje “govore njemački jezik”

Loading

O urednik

Također pogledajte

“U NJEMAČKOJ ŽIVE NA KREDIT, ZARADIO SAM 830.000€, ALI TO NIJE NIŠTA”. Vratio se iz Njemačke pa do detalja opisao kako je živio

U Njemačkoj svi žive na cijelu kvotu kredita, na minus… Tamo se robotizuješ iz pidžame u radnu …