Njemačkoj prijeti recesija zbog velikog pada izvoza. - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Njemačkoj prijeti recesija zbog velikog pada izvoza.

Njemačkoj prijeti recesija zbog velikog pada izvoza.

Izvoz robe iz Njemačke znatno se smanjio u septembru, uz znatno smanjene isporuke u SAD, Kinu i druge članice eurozone, pokazali su u petak podaci statističkog ureda.

Izvoz je u septembru prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima bio manji za 7,5 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, izračunao je Destatis. U avgustu smanjio se za 5,8 posto prenosi kroativ.

Na mjesečnoj razini isporuke su pale za 2,4 posto, nakon gotovo stagnacije u avgustu.

Uvoz je u septembru potonuo za 16,6 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, gotovo kao i u avgustu, izvijestili su statističari. Na mjesečnoj razini smanjio se za 1,7 posto.

Time je sezonski i kalendarski prilagođen višak u robnoj razmjeni Njemačke sa svijetom u septembru iznosio 16,5 milijardi eura i bio je manji za 6,8 posto nego u avgustu, prema revidiranim podacima.

SAD je i u septembru zadržao poziciju glavnog odredišta njemačkog izvoza, unatoč padu vrijednosti isporuka za četiri posto u odnosu na avgust, na 12,8 milijardi eura. Uvoz iz SAD-a zadržao se pak na razini iz avgusta i iznosio je 7,7 milijardi eura.

Najviše je ipak robe Njemačka i u septembru uvezla iz Kine, u vrijednosti 13 milijardi eura, tek neznatno manje nego u avgustu. Njemački izvoz u Kinu potonuo je pak za 7,3 posto, na 7,7 milijardi eura prenosi kroativ.

Izvoz robe u ostale članice eurozone smanjio se za 2,4 posto u odnosu na kolovoz, kliznuvši na 48,8 milijardi eura. Još je snažnije potonuo uvoz, za 3,8 posto, na 38,9 milijardi eura.

Loading

O urednik

Također pogledajte

Njemačka se vraća: Neočekivan rast privatnog sektora, brojke iznad očekivanih

Privatni sektor u Njemačkoj je tokom ovog mjeseca imao neočekivan rast, što je potaknuto solidnim …