Uskoro u Njemačkoj na račune radnika sjedaju Božićnice: Povećanje 2.3%, u prosjeku će primiti po 2.809 eura bruto! - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Uskoro u Njemačkoj na račune radnika sjedaju Božićnice: Povećanje 2.3%, u prosjeku će primiti po 2.809 eura bruto!

Uskoro u Njemačkoj na račune radnika sjedaju Božićnice: Povećanje 2.3%, u prosjeku će primiti po 2.809 eura bruto!

Više od polovice radnika dobiva posebne isplate.

Božićnice će ove godine dobiti velika većina zaposlenika koji u Njemačkoj rade po kolektivnom ugovoru. U prosjeku radnici će primiti 2.809 eura bruto, pokazuju podaci Njemačkog zavoda za statistiku.

Velika većina zaposlenika koji imaju kolektivni ugovor u Njemačkoj također će ove godine dobiti božićnice. U prosjeku radnici će dobiti 2.809 eura bruto, javlja Njemački zavod za statistiku u Wiesbadenu, prenosi Fenix Magazin.

Povećanje od 2,3 posto ili 62 eura u odnosu na prethodnu godinu ispod je stope inflacije od 3,8 posto.

Stručnjak za prihode: Mnogi radnici ostaju praznih ruku

“Trenutni podaci još jednom pokazuju da velika većina zaposlenih po kolektivnom ugovor prima božićnice”, rekao je stručnjak za analizu prihoda na Institutu za ekonomske i društvene znanosti Zaklade Hans Böckler.

Pročitajte još:

Evo kada imate pravo na trinaestu platu u Njemačkoj?

Ipak, mnogi zaposlenici ponovno su ostali praznih ruku, jer u Njemačkoj samo polovica zaposlenika ima kolektivni ugovor.

Posebno božićnica je najniže za radnike koji su zaposleni preko posrednika na određeno vrijeme.

Visina božićnice i udio zaposlenika koji primaju posebnu godišnju isplatu razlikuju se ovisno o djelatnosti. Prema informacijama, pravo na posebne isplate na kraju godine ima ukupno 85,8 posto zaposlenih s kolektivnim ugovorima.

Udio je posebno visok, više od 95 posto, u poslovima vezanim za financijske usluge i uslugama osiguranja, te u građevinarstvu. U područjima javne uprave, obrane i socijalne zaštite na božićnicu može računati manje od 70 posto zaposlenika s kolektivnim ugovorima.

Najveće isplate, u prosjeku 5.733 eura, imaju zaposleni na poslovima vezanim za vađenje nafte i prirodnog plina. Posebnost je najmanja božićnica u preradi duhana (564 eura) i radnicima koji rade preko posrednika (380 eura).

Nema zakonskog prava na božićnicu

Kako pišu njemački mediji, ne postoji zakonsko pravo na božićnicu.

“Pravo na posebnu naknadu proizlazi iz kolektivnog ugovora, ugovora o radu ili ugovora o radu”, objašnjava Njemački savez sindikata (DGB). Zahtjev također može proizaći iz načela jednakog tretmana i prakse poduzeća ako su božićnice više puta isplaćene bez ugovornih odredbi ili sporazuma.

Više od polovice radnika dobiva posebne isplate. Kolektivni ugovori ne vrijede za sve zaposlenike u Njemačkoj. Prema posljednjim podacima statističara, tek nešto manje od polovice (dobrih 49 posto) zaposlenih lani je imalo kolektivni ugovor.

No, ima tvrtki koje svoje isplate temelje na kolektivnim ugovorima, a da na njih nisu obvezujuće. Prema posljednjim podacima DGB-a od prošle godine, za koje su uzeti u obzir podaci WSI-ja, oko 54 posto svih zaposlenih u Njemačkoj prima posebnu isplatu na kraju godine.

Pročitajte još:

Nova godina, donosi brojne promjene u Njemačkoj: Pogledajte šta se sve mijenja od 1. januara 2024. Ovi stanovnici Njemačke će dobivati više novca od naredne godine

Loading

O urednik

Također pogledajte

Njemačka se vraća: Neočekivan rast privatnog sektora, brojke iznad očekivanih

Privatni sektor u Njemačkoj je tokom ovog mjeseca imao neočekivan rast, što je potaknuto solidnim …