Od januara minimalna satnica u Njemačkoj 12,41 euro - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Od januara minimalna satnica u Njemačkoj 12,41 euro
berlin zastava

Od januara minimalna satnica u Njemačkoj 12,41 euro

Njemačka vlada formalizirala je u srijedu odluku o povećanju zakonom zajamčene minimalne plaće za 82 centa, na 12,82 eura po satu. Prvi dio povećanja, na 12,41 euro, stupa na snagu u januaru, a drugi početkom 2025. godine.

Ministar rada Hubertus Heil očekivano je potpisao uredbu o minimalnoj plaći prema junskomi prijedlogu mješovite komisije poslodavaca i zaposlenika za minimalnu plaću.

Upravo se čita:

RADNICI U NJEMAČKOJ OBJAVLJUJU KOLIKE PLATE IMAJU. Iznenaditi ćete se koji poslovi su plaćeni preko 2000 ili 3000€ neto

Ukupno povećanje odgovara stopi od 6,8 posto. Predstavnici rada u komisiji odbili su prijedlog i tražili veće povećanje, ali su nadglasani.

Poskupljenjem nisu zadovoljni ni neki političari vladajuće koalicije Socijaldemokratske stranke (SPD) kancelara Olafa Scholza, Zelenih i liberalnog FDP-a.

Upravo se čita:

EVO KOLIKO GASTARBAJTERI ZARAĐUJU U NJEMAČKOJ: Ovo je detaljan spisak zanimanja i mjesečnih plata, a za većinu poslova ne treba ni znanje jezika

Zamjenik šefa parlamentarne skupine Zelenih Andreas Audretsch rekao je za agenciju dpa da povećanje “nije ništa više od loše šale” i ocijenio da ljudi koji teško rade zaslužuju više.

Kritizirao je Komisiju jer je prvo objavila jednoglasan dogovor, a onda od njega odstupilao. Prošlog je mjeseca Scholz također kritizirao komisiju istom prilikom, zahtijevajući da buduće odluke o plaćama budu rezultat dogovora uz konsenzualnu podršku, prenosi SEEbiz.

Ako ne radite u Njemačkoj a želite znati kolike su plate u vašoj struci ili vašu struku ne prepoznaje kununu, onda vašu platu možete provjeriti ovdje:

Evo kolike su plate u Njemačkoj – Zarade i troškovi života (Detaljan spisak plata)

Loading

O urednik

Također pogledajte

“U NJEMAČKOJ ŽIVE NA KREDIT, ZARADIO SAM 830.000€, ALI TO NIJE NIŠTA”. Vratio se iz Njemačke pa do detalja opisao kako je živio

U Njemačkoj svi žive na cijelu kvotu kredita, na minus… Tamo se robotizuješ iz pidžame u radnu …