Još lakše do posla u Njemačkoj - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Još lakše do posla u Njemačkoj
njemacka zastava

Još lakše do posla u Njemačkoj

Njemačkoj su hitno potrebni kvalifikovani radnici iz inostranstva, i zato su sada ukinuta mnoga ograničenja. Neka pravila važe već od sljedeće sedmice…neka od juna 2024.

Njemačkim poslodavcima nedostaju radnici i stručnjaci: u IT sektoru, kao i u njezi, zanatstvu, tehnologiji, logistici i mnogim drugim djelatnostima. „Zakon o daljem razvoju kvalifikovane imigracije”, koji je ljetos usvojen, ima za cilj da smanji prepreke za useljavanje radnika i stručnjaka iz takozvanih trećih zemalja, odnosno zemalja van Evropske unije prenosi DW.

Nova pravila će stupiti na snagu u tri koraka, kako bi se nadležne institucije na vrijeme pripremile. Ta pravila se mogu pronaći na portalu savezne vlade za kvalifikovane radnike iz inostranstva, na njemačkom, engleskom, španskom i francuskom jeziku.

Prve promjene stupaju na snagu od 18. novembra 2023. godine.

Nova pravila – Plava karta EU

Sa Plavom kartom EU odmah se može imigrirati u Njemačku – bez provjere da li su Njemci ili građani EU na raspolaganju i bez dokaza o poznavanju jezika. Novo ograničenje zarade je smanjeno na 40.000 eura za deficitarna zanimanja i početnike u karijeri i nešto manje od 44.000 eura za sve ostale profesije (podatak iz 2023. godine).

Proširuje se lista deficitarnih zanimanja i uključuje između ostalog vaspitače i medicinske sestre i tehničare. Kompletna lista je na četiri stranice.

Do sada su to bile profesije u oblasti – matematika, informatika, prirodne nauke, inženjerstvo i medicina. Za IT sektor važi da čak i stručnjaci bez visokog obrazovanja mogu da dobiju Plavu kartu EU, ako prilože dokaz o radnom iskustvu od najmanje tri godine.

Pravo na boravak, manje ograničenja

Kvalifikovani radnici i osobe sa akademskim obrazovanjem, koje ispunjavaju sve uslove, od sada  – imaju pravo – na dobijanje boravišne dozvole. Do sada su nadležne institucije mogle samostalno o tome da odlučuju.

Pored toga, ukida se ograničenje za rad u oblasti zanimanja koje je osoba učila ili studirala. Školovana mehaničarka, na primjer, može da radi i u logistici. Izuzetak su regulisane profesije u  medicini, pravu ili obrazovanju

Profesionalni vozači će lakše dobijati odobrenje od Savezne agencije za rad. Ukidaju se obaveza poznavanja jezika i provjera prioriteta.

Dodatne promjene trebalo bi da stupe na snagu u martu 2024. godine.

Imigracija sa radnim iskustvom

Priznavanje stručnih kvalifikacija u Njemačkoj, koje je ranije često predstavljalo birokratsku prepreku, može biti izuzeto za stručnjake sa radnim iskustvom.

Kao radna snaga u Njemačku mogu da emigriraju oni koji imaju priznatu stručnu diplomu u zemlji porijekla i najmanje dvije godine radnog iskustva. To bi trebalo da ubrza čitavu proceduru.  Izuzetak su regulisane profesije u  medicini, pravu ili obrazovanju. IT stručnjacima nije potrebna diploma.

Partnerstvo za priznavanje stranih stručnih kvalifikacija

Svako kome je potrebna dodatna kvalifikacija u Njemačkoj da bi mu bila proznata diploma, ubuduće će moći da ostane u Njemačkoj do tri godine. Kandidatima je pritom dozvoljeno da pored rada na kvalifikaciji – dodatno rade do 20 sati nedjeljno.

Ako poslodavci u Njemačkoj i kandidati iz trećih zemalja sklope partnerstvo za priznavanje diploma, kvalifikovani radnici mogu direktno da dođu u Njemačku i počnu da rade dok traje postupak. Boravak se može produžiti do tri godine. Uslov je najmanje dve godine stručne spreme i osnovno poznavanje njemačkog jezika (A2).

Pored medicinskog osoblja (sestara i tehničara), ubuduće će pristup njemačkom tržištu rada biti omogućen i pomoćnom medicinsom osoblju – sa manje od tri godine stručnog školovanja u oblasti medicinske njege.

Pravila za dolazak porodice

Ako supružnici i maloletna djeca žele da se presele u Njemačku, određeni kvalifikovani radnici više ne moraju da daju dokaz o „dovoljnom” prostoru život, odnosno kvadraturi stana. Osim toga, ako dozvolu boravka dobiju tek od marta 2024. oni takođe mogu dovesti svoje roditelje ili roditelje svog supruga ili supruge.

Planirano je da preostale promjene stupe na snagu u junu 2024.

Traženje posla sa „kartom šansi”

U junu će biti uvedena takozvana „karta šansi” (Chancenkarte) sa sistemom bodovanja. S njom će ljudi u potrazi za poslom moći da dođu u Njemačku na godinu dana – pod uslovom da im je egzistencija obezbjeđena.

Svako ko može da dokaže da je stručna kvalifikacija ekvivalentne sa njemačkom – smatra se kvalifikovanim radnikom i dobija karticu bez ikakvih dodatnih uslova. Za sve ostale je potrebna univerzitetska diploma ili najmanje dvogodišnja stručna kvalifikacija, kao i osnovno poznavanje njemačkog jezika (A1) ili znanja engleskog jezika (B2).

Pored toga, dodeljuju se bodovi za radno iskustvo, priznavanje kvalifikacija u Njemačkoj, godine života, poznavanje njemačkog i engleskog jezika, veze sa Njemačkom i potencijal partnera ili supružnika koji dolazi.

Radnicima sa takvom „kartom šansi” omogućeno je da rade i do 20 sati nedjeljno, a dozvoljen je i probni rad. „Karta šansi” se može produžiti do dve godine ako postoji ugovor o radu za kvalifikovano zaposlenje.

Pravilo za Zapadni Balkan – važi na neodređeno vreme

Takozvano pravilo za Zapadni Balkan za zapošljavanje radnika iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, sa Kosova, iz Severne Makedonije i Srbije – sada važi na neodređeno vreme, a godišnji kontingent će od juna 2024. biti povećan na 50.000 radnika prenosi DW.

Loading

O urednik

Također pogledajte

SVE DOGOVORENO! Raste Kindergeld (dječiji doplatak), evo za koliko i kada

Kindergeld ( dječiji doplatak ) u Njemačkoj će rasti od 2025. godine. Kako javlja fenix-magazin, …