NJEMAČKA IZDALA VIŠE VIZA ZA SPAJANJE PORODICE: Evo kojim državljanima je odobreno najviše viza - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / NJEMAČKA IZDALA VIŠE VIZA ZA SPAJANJE PORODICE: Evo kojim državljanima je odobreno najviše viza

NJEMAČKA IZDALA VIŠE VIZA ZA SPAJANJE PORODICE: Evo kojim državljanima je odobreno najviše viza

Gotovo 125.000 viza izdano je ove godine rođacima izbjeglica – znatno više nego 2022. Najviše ih je otišlo osobama iz Sirije i Afganistana. Vrijeme čekanja na takvu vizu ponekad je i više mjeseci.

Njemačka je ove godine izdala znatno više viza za spajanje porodica nego 2022. godine. Do 12. decembra Njemačka je izdala 124.625 viza prenosi fenix-magazin..

U cijeloj prošloj godini ta brojka iznosila je dobrih 117. 000. Prema dostupnim podacima, znatno manji udio viza u 2023. godini dobili su članovi porodica priznatih izbjeglica (10.570), oni s pravom na supsidijarnu zaštitu (12.067) i oni s pravom na azil (254).

Pročitajte još:

KAKO SPOJITI PORODICU U NJEMAČKOJ?

Najviše viza dobili državljani Sirije

Najviše ih je pripalo članovima porodica izbjeglica iz Sirije, Afganistana, a supsidijarnu zaštitu imaju oni koji traže zaštitu i koji nemaju ni azil ni izbjegličku zaštitu, ali im prijeti smrtna kazna ili mučenje u matičnim zemljama.

Nasuprot tome, 101.734 vize izdane su u okviru “općeg spajanja porodica” za članove porodice koji žive u Njemačkoj, a nisu izbjeglice.

Primjerice, oko 12.500 njih otišlo je članovima porodica osoba s turskim državljanstvom.

Višemjesečno čekanje

Čekanje na dodjelu vize ponekad je trajalo mjesecima. Podnositelji zahtjeva ponekad moraju čekati mjesecima na termin za podnošenje zahtjeva za vizu.

Pročitajte još:

KAKO SPOJITI PORODICU U NJEMAČKOJ?

Prema podacima Ministarstva vanjskih poslova, primjerice, vrijeme čekanja za termin za vizu u njemačkim veleposlanstvima u Dhaki (Bangladeš), Islamabadu (Pakistan) i Lagosu (Nigerija) je više od godinu dana.

Isto vrijedi i za podnositelje zahtjeva iz Afganistana. “Mnoge su izbjegličke porodice godinama razdvojene zbog blokiranih ruta za bijeg i dugotrajnih procedura za azil. Povrh toga, izdvaja se nerazumno vrijeme čekanja na vize”, rečeno je.

Prečesto to znači da djeca moraju godinama odrastati odvojena od jednog roditelja ili oba roditelja. “Ljudsko pravo na porodicni život i dobrobit djece tako se očigledno krši”, dodano je prenosi fenix-magazin.

Pročitajte još:

Njemačka olakšava dolazak, uskoro lakše dobivanje boravišne dozvole

Loading

O urednik

Također pogledajte

Radnika iz Bosne uhavtio ZOLL, radio na crno u Njemačkoj, evo šta se desilo:

Pripadnici njemačke carine iz Odjeljenja za kontrolu rada na crno protekle sedmice su izvršili nekoliko …