Evo gdje se očekuju saobraćajne gužve: Naoružajte se strpljenjem jer u Austriji, Nizozemskoj i 11 Njemačkih saveznih država završavaju školski praznici - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Evo gdje se očekuju saobraćajne gužve: Naoružajte se strpljenjem jer u Austriji, Nizozemskoj i 11 Njemačkih saveznih država završavaju školski praznici

Evo gdje se očekuju saobraćajne gužve: Naoružajte se strpljenjem jer u Austriji, Nizozemskoj i 11 Njemačkih saveznih država završavaju školski praznici

Novogodnišnji praznici završavaju u jedanaest saveznih država Njemačke, Austriji te Nizozemskoj. Ako putujete morate biti spremni na velike saobraćajne gužve prvog vikenda u ovoj godini.

Opasnost od saobraćajnih gužvi prvog vikenda u godini, prema pisanju ADAC-a, često je test strpljenja.

Val gastarbajtera s novogodnišnjih praznika počinje sredinom sedmice, a vrhunac doseže za vikend. Praznici završavaju u saveznim zemljama: Baden-Württemberg, Bavarska, Berlin, Brandenburg, Bremen, Hamburg, Donja Saska, Sjeverna Rajna-Vestfalija, Porajnje-Falačka, Schleswig-Holstein, Tiringija kao i u Nizozemskoj i Austriji. Samo se školarci u Hessenu vesele još jednoj sedmici praznika.

Najviše gužvi vjerovatno će biti u poslijepodnevnim satima u subotu i nedjelju. Živo će biti i u petak, no saobraćaj u vrijeme špice znatno je manji nego inače.

Subota, 6. januara , državni je praznik (3 Kralja) u Baden-Württembergu, Bavarskoj i Saskoj-Anhalt, ali to će imati mali utjecaj na saobraćaj . Nema zabrane vožnje kamiona.

Pročitajte još:

Od 01.01.2024. godine poskupjela je putarina za prolaz kroz tunel Karavanke!

Ovisno o godišnjem dobu i trenutnoj vremenskoj prognozi, vozači moraju voditi računa i o vremenskim nepogodama na cijeloj cestovnoj mreži. Nije samo magla ta koja može znatno ograničiti vidljivost. Snijeg, led i nevrijeme nisu neuobičajeni u ovo doba godine. Bez zimskih guma više ne biste trebali na cestu.

Zbog nedavnih kiša još uvijek može biti poplava u nekim saveznim zemljama. Prvenstveno su pogođene državne i savezne ceste prenosi fenix-magazin.

Pročitajte još:

šta sve smijeti prevesti preko granice a šta ne smijete možete pod ovim linkom detaljno pročitati.

Koliko alkoholnih, duhanskih, mesnih, mliječnih, životinjiskih, biljnih proizvoda i sve ostalo

Autoputevi s rizikom od saobraćajnih gužvi

Ovi autoputevi (u oba smjera) i regije su u opasnosti od saobraćajnih gužvi:

Šira područja Hamburga, Berlina, Kölna, Münchena

A1 Köln – Dortmund – Bremen – Hamburg

A2 Dortmund – Hannover

A3 Passau – Nürnberg – Frankfurt

A4 Kirchheimerov trokut – Erfurt – Dresden

A5 Basel – Karlsruhe – Hattenbach trokut

A6 Heilbronn – Nürnberg

A7 Füssen/Reutte – Würzburg i Hannover – Hamburg

A8 Salzburg – München – Stuttgart – Karlsruhe

A9 München – Nürnberg – Berlin

A10 Berlinski prsten

A24 Hamburg – Berlin

A45 Giessen – Hagen – Dortmund

A61 Ludwigshafen – Koblenz – Mönchengladbach

A81 Singen – Stuttgart

A93 Kufstein – Inntaldreieck

A95 / B2 München – Garmisch-Partenkirchen

A99 Münchenska obilaznica

Aktualna gradilišta i potpuna zatvaranja

Trenutno postoji 706 gradilišta na autoputevima u Njemačkoj. Građevinska aktivnost nastavlja se smanjivati ovisno o sezoni. Na gradilištima ponekad može potrajati i duže, pogotovo ako je promet gust. Osim dugotrajnih obustava, vikendom neće biti obustave prometa na autocestama.

Dugoročne zabrane:

A42 Kamp-Lintfort – Dortmund u oba smjera između Bottrop-Süd i Kreuz Essen-Nord do 15. aprila 2024.

A44 Kassel – Dortmund u oba smjera između trokuta Kassel-Süd i raskrižja Kassel-West do 30. januara 2024.

A45 Hagen – Gießen u oba smjera između Lüdenscheid-Nord i Lüdenscheid do daljnjeg

A49 Gießen prema Kasselu između Kreuz Kassel-West i Kassel-Mitte do 30. januara 2024.

A544 Aachen (Europaplatz) prema Kreuz Aachen između prijelaza Aachen-Europaplatz i Würselen do kraja 2028.

Obilaznice su označene. Kratkoročne promjene i daljnji datumi zatvaranja nisu isključeni. Pregled svih gradilišta autocesta možete pronaći u prometnim informacijama ADAC-a.

Prognoza prometnih gužvi za Brenner, Tauern, Gotthard

U susjednim zemljama prije svega su autoceste do i od zimskih sportskih centara one koje su ugrožene prometnim gužvama.

Pročitajte još:

Od 01.01.2024. godine poskupjela je putarina za prolaz kroz tunel Karavanke!

U Austriji, autoceste Tauern, Inntal i Brenner, ruta Fernpass kao i savezne autoceste Tirol, Salzburg i Vorarlberg vode rutama prometnih gužvi. Na Tauern Autobahnu između Gollinga i Pfarrwerfena također se obnavljaju tuneli Ofenauer i Hiefler te lanac tunela Werden. Zbog toga se tunelske cijevi zatvaraju naizmjenično u svakom smjeru. Promet se odvija jednim prometnim trakom u slobodnim cijevima prema nadolazećem prometu. Vozači moraju planirati znatno duža vremena putovanja.

U Švicarskoj se moraju očekivati velika kašnjenja na ruti Gotthard, pristupnim cestama skijaškim područjima Graubünden, Bernese Oberland, Valais i središnja Švicarska.

U Italiji su, osim brennerske rute, najviše ugrožene ceste u Pusteriji, Val Gardeni, Val Badiji i Vinschgau.

Tunel Mont Blanc ponovno otvoren

Tunel Mont Blanc, jedna od najvažnijih cestovnih poveznica između Francuske i Italije, koji je bio zatvoren devet tjedana, sada je ponovno potpuno prohodan. Međutim, očekuje se da će ponovno biti zatvoren u septembru 2024.

Stanje na granicama: moguća čekanja

Osobne provjere mogle bi dovesti do čekanja na granicama, osobito pri ulasku u Njemačku iz Austrije. Posebno su pogođena tri granična prijelaza na autocestama Suben (A3 Linz – Passau), Walserberg (A8 Salzburg – München) i Kiefersfelden (A93 Kufstein – Rosenheim).

Savezna policija također provodi granične kontrole pri ulasku iz Švicarske, Češke i Poljske. U Brandenburgu, na primjer, postoje kontrole izravno na granici na gradskom mostu u Frankfurtu (Oder). Na graničnom prijelazu A12 kod Frankfurta (Oder) s poljske strane (A2) povremeno se bilježe višekilometarske gužve. Vozila se provjeravaju i u Saskoj, koja graniči s Poljskom i Češkom. Stoga postoji opasnost od prometnih gužvi na A17 Prag – Dresden.

Ne mogu se isključiti duža čekanja na bavarsko-češkim prijelazima kao što su Selb, Schirnding ili Waidhaus. Zbog kontrola na švicarskim granicama treba očekivati nešto duža čekanja, posebice na švicarskom teritoriju.

Promjena trake u prometnim gužvama

Promjena trake u prometnoj gužvi obično ne pomaže. Nekad se promet odvija brže jednom, nekad drugom trakom. Čak i ako ne možete nastaviti voziti svojom trakom, primjerice zbog radova na gradilištu, pretjecanje u kolonama obično se ne isplati. Drukčije je ako se kolona kamiona stvorila s desne strane. Tada ima smisla prijeći u lijevu traku.

U prometnoj gužvi: stvorite hitni koridor

Ono što mnogi ne znaju: Hitni koridor mora se formirati kada je promet u zastoju, a ne samo kada hitne službe dolaze sa trepćućim svjetlima i sirenama.

I ovako funkcionira traka za zaustavljanje vožnje: svi koji voze lijevom trakom kreću se ulijevo, dok se vozači u svim ostalim trakama kreću udesno. Ako u uskim građevinskim zonama nije moguće pravilno oblikovati zaustavni trak zbog znatno suženih trakova, preporučuje se voziti uz dovoljan razmak. To znači da se u hitnim slučajevima vozači mogu uključiti u desnu traku, oslobađajući tako lijevu traku za hitne službe prenosi fenix-magazin.

Pročitajte još:

šta sve smijeti prevesti preko granice a šta ne smijete možete pod ovim linkom detaljno pročitati.

Koliko alkoholnih, duhanskih, mesnih, mliječnih, životinjiskih, biljnih proizvoda i sve ostalo

Loading

O urednik

Također pogledajte

EVO KOLIKO VAM JE KAPITALA POTREBNO ZA KUPOVINU NEKRETNINE U NJEMAČKOJ: Je li kupovina moguća i bez vlastitog kapitala?

Onaj ko želi ostvariti svoj san o vlastitom domu u Njemačkoj najčešće uzima kredit u …