Može li vam šef zabraniti korištenje mobitela na radnom mjestu u Njemačkoj? - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Može li vam šef zabraniti korištenje mobitela na radnom mjestu u Njemačkoj?

Može li vam šef zabraniti korištenje mobitela na radnom mjestu u Njemačkoj?

Mnogi poslovi u Njemačkoj podrazumijevaju korištenje mobitela na radnom mjestu ali postoje radna mjesta na kojima korištenje pametnih telefona nije dozvoljeno.

Postavlja se pitanje: Može li poslodavac uvesti opću zabranu telefona na radnom mjestu? Ima li radničko vijeće pravo glasa na ovu odluku?

Je li zabrana telefona legitimna?

U principu, poslodavac smije zabraniti korištenje pametnih telefona na radnom mjestu. Na primjer, ako korištenje pametnog telefona narušava kvalitetu rada, radnu sigurnost ili radnu atmosferu”, objašnjava advokat za radno pravo.

Važno je naglasiti kako zaposlenik mora biti dostupan na poslu za hitne slučajeve, na primjer u slučaju porodičnih ili zdravstvenih problema. Poslodavac mora stvoriti mogućnost da je radnik dostupan putem fiksne veze sa porodicom.

Ako to ne učini, zaposlenici smiju koristiti pametni telefon u hitnim slučajevima, čak i unatoč zabrani”, objašnjava advokat.

Zabrana navedena u ugovoru o radu

Zabrana o korištenju mobitela može biti navedena u ugovoru o radu. S druge strane, šef može jednostavno narediti zabranu korištenja mobitela retroaktivno.

Prema članku 106. Zakona o obrtu u Njemačkoj, poslodavac ima pravo izdavati upute. To mu omogućuje organizaciju tijeka rada kao i detaljnije utvrđivanje ponašanja zaposlenika u firmi.

Treba li poslodavcu odobrenje radničkog vijeća?

Do sada je bilo upitno mora li radničko vijeće pristati na zabranu korištenja telefona. Međutim, sud Donje Saske nedavno je odlučio da poslodavac tu odluku može donijeti sam. To znači da se radničko vijeće ne mora nužno složiti da bi se primijenila zabrana pametnih telefona.

Zabrana se može izvršiti, primjerice, putem obavijesti na oglasnoj tabli ili e-mailom. Poslodavac zabranu može izreći i usmenim putem.

Morate li poslodavcu predati svoj telefon?

Kako navode njemački mediji, poslodavac nema pravo radniku oduzeti pametni telefon. Međutim, rizik od otkaza ipak postoji.

Ako se zabrana korištenja mobitela opetovano krši, može postojati rizik od prekida radnog odnosa, odnosno otkaza”, kaže advokat za njemačke medije.

Loading

O urednik

Također pogledajte

Da li biste radije kupili stan ili kuću umjesto iznajmljivanja? Zašto kupovina kuće ili stana se isplati upravo sada

Za mnoge ljude je sasvim normalno da žive pod kirijom (najmom). Naročito u velikim gradovima …