MERCEDES PRODAJE SVE AUTOKUĆE U NJEMAČKOJ: Šta će biti sada sa 8.000 radnika? - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / MERCEDES PRODAJE SVE AUTOKUĆE U NJEMAČKOJ: Šta će biti sada sa 8.000 radnika?

MERCEDES PRODAJE SVE AUTOKUĆE U NJEMAČKOJ: Šta će biti sada sa 8.000 radnika?

Proizvođač automobila iz Štutgarta planira prodati sve svoje salone automobila u Njemačkoj. Grupa sada želi započeti razgovore s mogućim novim kupcima prenosi Bild.de.

Odluka se odnosi na svih oko 80 kompanija, “bez obzira da li se nalaze u ruralnim ili urbanim regijama”, rekao je portparol Mercedesa za BILD. To znači:

Ogranak u sjedištu kompanije u Štutgartu je također na raspolaganju.
Istovremeno, kompanija na čijem je čelu Ola Källenius (54) jasno daje do znanja da nijedna filijala neće biti zatvorena i da grupa nije u finansijskim poteškoćama.

Govornik: “Ovo moguće preuređenje kompanije se dešava sa pozicije snage, jer su filijale u vlasništvu kompanije profitabilne.”

Zaposleni ne bi trebali biti otpušteni
Preduzeća koja su na prodaju zapošljavaju 8.000 radnika. Grupa je za BILD potvrdila izvještaj u “Stuttgarter Nachrichten” da nisu planirana otpuštanja: “Neće biti otpuštanja, ali mi želimo da zadržimo radna mjesta u Njemačkoj.”
Novi vlasnici će preuzeti 8.000 zaposlenih.

ALI: Moguće je da će tada zarađivati ​​manje. Prema “Stuttgarter Nachrichten” mogli bi dobiti djelimične otpremnine. Za Mercedes bi to značilo trajno smanjenje troškova osoblja.

Grupa ima vrlo jasne zahtjeve za potencijalne kupce. Samo oni koji su voljni da investiraju, otvoreni su za predstavnike zaposlenih i nemaju ekonomskih problema su kvalifikovani. Glasnogovornik: „Želimo osigurati konkurentnost i postojanje uspješne prodaje Mercedes-Benza u Njemačkoj.”

Proizvođač automobila isključuje prodaju svih salona automobila jednoj kompaniji.

Nije prvi put da automobilska grupa iz Stuttgarta prodaje svoje podružnice. Kompanija je već poduzela ovaj korak u brojnim drugim evropskim zemljama
Iskustva koja su donela „jačaju“ Mercedes-Benz u svojoj odluci, kaže: „Sve operacije su i dalje povezane na mrežu, kupcima je obezbeđena odlična usluga, a radna snaga ima ugovoreno ugovorenu sigurnost posla i nakon prenosa poslovanja.“

Generalni radnički savet kritikovao je planove kao „šamar u lice” zaposlenima. „Nakon godina odricanja i povezanih brojnih ustupaka od strane zaposlenih, filijale su profitabilne i daju svoj doprinos rezultatu grupe“, rekao je vođa radničkog saveta Ergun Lümali. Planovi nisu ni prihvatljivi ni razumljivi.

Loading

O urednik

Također pogledajte

Radnika iz Bosne uhavtio ZOLL, radio na crno u Njemačkoj, evo šta se desilo:

Pripadnici njemačke carine iz Odjeljenja za kontrolu rada na crno protekle sedmice su izvršili nekoliko …