AfD želi iščupati Njemačku iz Evropske unije: Šefica stranke predlaže referendum - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / AfD želi iščupati Njemačku iz Evropske unije: Šefica stranke predlaže referendum

AfD želi iščupati Njemačku iz Evropske unije: Šefica stranke predlaže referendum

Predsjednica krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD) Alice Weidel kazala je za Financial Times da je britanski referendum o izlasku iz Evropske unije (EU) dobar primjer koji bi Njemačka mogla slijediti prenosi klix.ba.

“To je model za Njemačku, ukoliko neko bude mogao donijeti tako suverenu odluku”, rekla je Alice Weidel o Brexitu.

Prema njenim riječima, ovakav referendum proveli bi ako ne bi mogli provesti promjene kojima AfD teži. Između ostalog, stranka se zalaže za reformu institucija EU kako bi se ograničila moć Evropske komisije i otklonio, kako smatraju, postojeći demokratski deficit.

Weidl svojim izjavama zastupa sasvim drugačiji stav od većine drugih njemačkih stranaka i njemačkih građana koji velikom većinom podržavaju članstvo u EU.

Posljednjih godina AfD je ograničio svoj euroskepticizam i prvenstveno se fokusirao na protivljenje migracijama. Prema nedavnim anketama, stranku podupire oko 22 posto ispitanika, čime je ispred vladajućih socijaldemokrata (SPD) koji uživaju podršku od 16 posto. Sljedeći veliki test bit će evropski izbori u junu.

Inače, AfD je posljednjih sedmica ponovno punio naslovnice njemačkih novina, kada je u novembru prošle godine u javnost izašao tajni sastanak krajnje desnice u Potsdamu na kojem su učestvovali članovi AfD-a i najmanje dva predstavnika konzervativne stranke. Kršćansko-demokratska unija (CDU).

Na sastanku je bilo riječi o masovnoj deportaciji migranata odnosno remigraciji.

Od tada se u njemačkim gradovima redovno održavaju demosntracije protiv desničarskih ekstremista koji okupljaju po stotine hiljada ljudi. Protestis, koje su među ostalima podržali kancelar Olaf Scholz i njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier , održani su i ovog vikenda.

Na njima se, prema podacima Policije, okupilo ukupno 910.000 ljudi, a organizatori su izvijestili o 1,2 miliona sudionika.

Weidl, koja je doktorirala ekonomiju i prije ulaska u politiku radio je za Goldman Sachs i Allianz Global Investors, vodi zastupnički klub AfD-a od 2017. godine.

“Sa svojom bijelom bluzom i biserima kao zaštitnim znakom, bogatom pozadinom i karijerom u financijama, ona daje AfD-u auru buržoaske respektabilnosti koja ima snažnu privlačnost za birače srednje klase izvan svoje tradicionalne tvrdodesničarske baze” kazao je za Weidl politolog Hans Vorländer sa Univerzitetu u Dresdenu za Financial Times.

No, mnogi u Njemačkoj upozoravaju da se iza te slike krije stranka koja je uvelike infiltrirana od desničarskih ekstremista i koja se sve više radikalizira prenosi klix.ba.

Loading

O urednik

Također pogledajte

SUPER VIJEST ZA DOSTA STANOVNIKA U NJEMAČKOJ: u planu je jednokratna financijska pomoć od 1.000 eura

Za primatelje Bafög naknada u Njemačkoj u budućnosti će biti dostupno više novca. Dobra je …