Od srijede ujutro do idućeg ponedjeljka najavljen novi štrajka mašinovođa Deutsche Bahn-a - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Od srijede ujutro do idućeg ponedjeljka najavljen novi štrajka mašinovođa Deutsche Bahn-a

Od srijede ujutro do idućeg ponedjeljka najavljen novi štrajka mašinovođa Deutsche Bahn-a

Sindikat njemačkih mašinovođa (GDL) pozvao je zaposlenike Deutsche Bahna na ponovni štrajk koji bi u putničkom prevozu započeo u srijedu rano ujutro u 2 sata i trajao do ponedjeljka sljedeće sedmice do 18 sati prenosi fenix-magazin.

Zbog najavljenog štrajka, putnici u Njemačkoj tako će se ponovno ove sedmice suočiti sa problemima u putničkom prevozu u kojem se očekuje otkazivanje hiljade putničkih vozova.

Kako stoji u najnovijem saopćenju, GDL sindikata je pozvao i sindikat teretnog prometa (DB Cargo) na štrajk od utorka od 18 sati.

U petak su Njemačke željeznice (Deutsche Bahn – DG)  predstavio novu tarifnu ponudu kako bi vratio GDL za pregovarački stol. U ponudu je uz ostalo bila uključena mogućnost jednog sata kraćeg radnog vremena za mašinovođe i vođe vozova od 1. januara 2026. godine. Predstavljena ponuda željeznice (DB) predviđa 4,8 posto više novca za zaposlenike od augusta te dodatnih 5 posto više od aprila 2025. godine. Osim toga, isplata premije za inflacijsku naknadu planira se odmah nakon eventualnog sklapanja kolektivnog ugovora. Prema ponudi DB-a rok bi trebao biti 32 mjeseca.

Također, željeznica nudi mašinovođama i vozovođama mogućnost skraćenja radnog vremena s 38 na 37 sati uz istu platu od 1. januara 2026. godine. Zaposlenicima koji se drže sadašnjeg radnog vremena ponuđeno je 13 posto više bruto novca nego sada.

To sve očito nije bilo dovoljno za nove pregovore Deutsche Bahna i predstavnika sindikata GDL koji su tražili 555 eura više mjesečno kao i bonus za inflaciju za mandat od 12 mjeseci.

-S trećom i navodno poboljšanom ponudom, Deutsche Bahn AG je još jednom pokazao da nije pokoleban u nastavku svog prethodnog kursa odbijanja i sukoba – nema ni traga bilo kakvoj želji za postizanjem dogovora, stoji u saopćenju GDL-a.

Sindikatu je, prema javnim izjavama, puno važnije smanjenje radnog vremena smjenskih radnika s 38 na 35 sati u sedmici uz punu naknadu plate. Željeznica smatra da je potražnja u ovom opsegu neispunjiva i zato što bi tada bilo potrebno previše novih kadrova. Među mašinovođama i drugim željezničkim profesijama već postoji manjak kvalifikovanih radnika.

Sukob oko kolektivnog ugovora između željeznica i GDL-a traje od početka novembra 2023. GDL je nakon drugog kruga pregovora proglasio pregovore propalima i od 24. novembra nije bilo pregovora prenosi fenix-magazin.

Loading

O urednik

Također pogledajte

NOVI MJESEC, NOVA PRAVILA: Šta se sve mijenja za stanovnike Njemačke od maja?

Všie troškova, bolja provedba zakona: mjesec maj će stanovnicima Njemačke donijeti važne promjene .  Putnici …