Nezadovoljne mašinovođe u Njemačkoj stupile u do sada najduži štrajk. OVO SU NJIHOVI ZAHTJEVI: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Nezadovoljne mašinovođe u Njemačkoj stupile u do sada najduži štrajk. OVO SU NJIHOVI ZAHTJEVI:

Nezadovoljne mašinovođe u Njemačkoj stupile u do sada najduži štrajk. OVO SU NJIHOVI ZAHTJEVI:

Mašinovođe u Njemačkoj započele su ovog jutra svoj, do sada i kako su najavili, najduži štrajk što će direktno utjecati na hiljade putnika i mogao bi ugroziti privredu gubitkom od čak milijardu eura prenosi klix.ba.

U ponedjeljak je njemački sindikat mašinovođa (GDL) pozvao na šestodnevni štrajk. Planirani štrajk trajat će od danas do 18 sati u ponedjeljak.

Inače, ovo je četvrti štrajk željeznica od novembra što predstavlja nezadovoljstvo mašinovođa zbog niskih plata i radnog vremena.

Nakon trodnevne pauze u vidu štrajka ranije ovog mjeseca, ovaj radnički neposluh će biti najduži do sada.

Pročitajte još:

Njemačka pred novim kolapsom: Štrajk mašinovođa će paralizovati željeznice

Centralno pitanje zbog kojeg radnici štrajkuju je poziv sindikata da se radno vrijeme radnika u smjenama smanji sa 38 na 35 sati sedmično bez smanjenja plata, što je zahtjev koji su poslodavci do sada odbijali.

GDL traži povišicu od 555 eura mjesečno za zaposlene plus jednokratnu isplatu do 3.000 eura za suzbijanje inflacije. Njemački željeznički operater Deutsche Bahn (DB) je ranije ovog mjeseca rekao da je dao ponudu koja predstavlja povećanje od 11 posto.

Također je rečeno da radnici u smjenama mogu preći sa 38 na 37-satnu radnu sedmicu od 2026. godine ili dobiti dodatnu platu ako žele da ostanu na sadašnjem radnom vremenu.

Pošto ovo nije prvi ovakav štrajk u saobraćaju, tokom posljednjeg štrajka početkom januara, Deutsche Bahn je tada rekao da samo oko 20 posto njegovih međugradskih vozova saobraća, uključujući mnoge regionalne i prigradske vozove u gradovima poput Berlina prenosi klix.ba.

Loading

O urednik

Također pogledajte

SUPER VIJEST ZA DOSTA STANOVNIKA U NJEMAČKOJ: u planu je jednokratna financijska pomoć od 1.000 eura

Za primatelje Bafög naknada u Njemačkoj u budućnosti će biti dostupno više novca. Dobra je …