SATNICE U NJEMAČKOJ: Ko je ispod i iznad prosjeka, ko radi za minimalac, a ko za 40,67 eura po satu? - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / SATNICE U NJEMAČKOJ: Ko je ispod i iznad prosjeka, ko radi za minimalac, a ko za 40,67 eura po satu?

SATNICE U NJEMAČKOJ: Ko je ispod i iznad prosjeka, ko radi za minimalac, a ko za 40,67 eura po satu?

Skoro 16% radnika u Njemačkoj radilo je u sektoru s niskim platama u aprilu 2023. To znači da su zarade oko 6,4 miliona radnika bile ispod praga niske plate od 13,04 eura bruto po satu.

Milioni ljudi u Njemačkoj i dalje se moraju zadovoljiti s niskim platama. Međutim, broj poslova s ​​niskim platama nedavno je pao sa 7,5 miliona na 6,4 miliona. Jedan od razloga za to je povećanje minimalne plate, objavio je u četvrtak Federalni zavod za statistiku. Prema Socijalnoj udruzi Njemačke (SoVD), minimalna plata funkcionise, ali mora biti dovoljno visoka, javlja Njemačka novinska agencija (dpa)

Prema izvještaju Saveznog biroa za statistiku (Destatis), bilo je 1,1 milion manje poslova s niskim platama nego u aprilu 2022. (7,5 miliona). Udio ovih poslova u svim radnim odnosima pao je s 19% na 16% u cijeloj zemlji prenosi fenix-magazin,

Jedno od objašnjenja za ovakav razvoj događaja je minimalna satnica koja je porasla s 9,82 eura na 12,00 eura između januara i oktobra 2022. godine.

Pročitajte još:

POPIS PLATA: Evo koji “Gastarbajteri” zarađuju najviše u Njemačkoj

Polovina svih zaposlenih u ugostiteljstvu ima niske plate

U aprilu 2023. dobra polovina zaposlenih u ugostiteljstvu (51%) bila je u sektoru s niskim platama.

Udio zaposlenih s niskim platama također je iznad prosjeka u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu (43%) te u umjetnosti, zabavi i rekreaciji (36%).

Međutim, u javnoj upravi (4%), u sektoru financija i osiguranja (6%), u sektoru informacija i komunikacija (7%) te u području vodoopskrbe, zbrinjavanja otpada i uklanjanja onečišćenja okoliša (7% ), satnice su bile niže najniže.

Čak 19% žena radilo je u sektoru s niskim platama

Gotovo svaka peta žena (19%) radila je u sektoru s niskim platama u Njemačkoj u aprilu 2023.

Kod muškaraca to je bio gotovo svaki sedmi radnik (13%). Udio zaposlenosti u sektoru s niskim platama pao je nešto više za žene nego za muškarce – s 23% na 19% u razdoblju od aprila 2022. do aprila 2023.

Pročitajte još:

EVO KOLIKO GASTARBAJTERI ZARAĐUJU U NJEMAČKOJ: Ovo je detaljan spisak zanimanja i mjesečnih plata, a za većinu poslova ne treba ni znanje jezika

Svaki četvrti radnik primao je minimalnu platu

U aprilu 2023. 2,4 miliona radnih mjesta diljem Njemačke primalo je zakonom propisanu minimalnu satnicu od 12 eura. To odgovara 6,2% svih radnih odnosa koji imaju pravo na minimalnu satnicu u Njemačkoj. Svaki četvrti slabo plaćeni radni odnos je primao minimalnu satnicu (26,6%).

Za poslove s punim ili skraćenim radnim vremenom, s druge strane, znatno je manja vjerovatnost da će biti plaćena minimalnom satnicama (1,4% odnosno 5,0%).

U istom razdoblju, dobrih 1,0 milijun radnih mjesta (2,6%) imalo je obračunate satnice ispod zakonom propisane minimalne satnice.

“Prijavljeni radni odnos ispod zakonom propisane minimalne plate ne može se izravno poistovjetiti s kršenjem zakona o minimalnoj plati – tkzv. Ne mogu se statistički jasno razgraničiti sve odredbe zakona, poput pripravničkog staža”, objašnjavaju statističari.

Najmanje 40,67 eura bruto po satu

Oni s višim primanjima u aprilu 2023. primili su najmanje 40,67 eura bruto po satu. Ova skupina definirana je kao desetina svih zaposlenika s najvišim platama po satu.

Razlika između njihovih primanja i onih s nižim primanjima se smanjila: u proljeće 2023. oni s višim primanjima dobili su najmanje 3,32 puta više novca od onih s niskim primanjima; godinu dana ranije to je bilo 3,60 puta više.

U Njemačkoj od 2015. godine postoji minimalna plata. Osobno velika poskupljenja dogodila su se 2022. godine: u tri je koraka s 9,60 eura prešla na 12 eura – nedavno zakonom putem semafora. Od početka godine na snazi ​​je minimalna plata od 12,41 eura bruto po satu, javlja dpa prenosi fenix-magazin.

Pročitajte još:

EVO KOLIKO GASTARBAJTERI ZARAĐUJU U NJEMAČKOJ: Ovo je detaljan spisak zanimanja i mjesečnih plata, a za većinu poslova ne treba ni znanje jezika

Loading

O urednik

Također pogledajte

EVO KOLIKO VAM JE KAPITALA POTREBNO ZA KUPOVINU NEKRETNINE U NJEMAČKOJ: Je li kupovina moguća i bez vlastitog kapitala?

Onaj ko želi ostvariti svoj san o vlastitom domu u Njemačkoj najčešće uzima kredit u …