Ukida se "lutrija" do njemačke radne vize za radnike sa Balkana. Zadnji mjesec izvlačenja je Maj 2024 godine. - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Ukida se “lutrija” do njemačke radne vize za radnike sa Balkana. Zadnji mjesec izvlačenja je Maj 2024 godine.

Ukida se “lutrija” do njemačke radne vize za radnike sa Balkana. Zadnji mjesec izvlačenja je Maj 2024 godine.

Model kompjuterskog nasumičnog odabira lica koja traže posao u Njemačkoj unio je nesigurnost, a šalterskim birokratama u diplomatskim predstavništvima u šest zemalja Balkana za koja važe ova pravila donio viši nivo urednosti i komfora.

Pravilo za zemlje Zapadnog Balkana je prvobitno bilo vremenski ograničeno do kraja 2023. godine. Sa daljnjim razvojem Zakona o useljavanju stručne radne snage ukida se vremensko ograničenje za ovo pravilo. Od juna 2024. godine će godišnji kontingent biti povećan na 50.000  izdatih odobrenja Savezne agencije za rad. 

Od 1.6.2024 se procedura za Pravilo za zemlje Zapadnog Balkana mijenja. Preduslov za izdavanje vize ostaje saglasnost Savezne agencije za rad, koju je potrebno pribaviti unaprijed. Informacije o novom pravilu će biti blagovremeno objavljene. Do tada će se termini dalje dijeliti prema principu lutrijskog izvlačenja. 

Posljednje izvlačenje termina po lutrijskom principu za termine u junu 2024. godine održat će se u maju. 

Preduslov za izdavanje vize trenutno ostaje i dalje pribavljanje saglasnosti Savezne agencije za rad a za konkretno ponuđeno radno mjesto na raspolaganju ne smiju stajati povlašteni radnici u Njemačkoj.

„Za sve ostale kategorije (stručni kadar s priznatom kvalifikacijom, medicinski tehničari, stručni kadar u okviru ubrzanog postupka za stručni kadar, stručni kadar s visokom stručnom spremom, Plava karta EU, ljekari, stomatolozi, farmaceuti, IT zanimanja bez diplome, studenti, stipendisti, stručno obrazovanje, priznavanje stečenog obrazovanja, zapošljavanje na riječnim brodovima, viza u svrhu traženja posla kao i u svrhu traženja mjesta za obavljanje stručnog obrazovanja, Au-Pair-zapošljavanje, volontiranje, šengenske vize) termini se dodjeljuju direktno, što znači da su termini za podnošenje zahtjeva za vizu u sistemu slobodni za zakazivanje. Vrijeme čekanja na termin u ovim kategorijama iznosi po pravilu 1-2 sedmice. U periodu pojačane potražnje za terminima (npr. počeci studiranja ili stručnog obrazovanja) vrijeme čekanja na termin može da iznosi 2-4 sedmice“, objašnjavaju u njemačkoj „diplomatskoj kući“.


Loading

O urednik

Također pogledajte

Radnika iz Bosne uhavtio ZOLL, radio na crno u Njemačkoj, evo šta se desilo:

Pripadnici njemačke carine iz Odjeljenja za kontrolu rada na crno protekle sedmice su izvršili nekoliko …