Obračun plata u Njemačkoj: Zašto mnogi zadnji dan u februaru rade besplatno? - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Obračun plata u Njemačkoj: Zašto mnogi zadnji dan u februaru rade besplatno?

Obračun plata u Njemačkoj: Zašto mnogi zadnji dan u februaru rade besplatno?

Ove godine mjesec februar ima jedan dan više nego inače. Što to konkretno znači za vašu platu ako radite u Njemačkoj?

Svake četiri godine kalendar nema 365, nego 366 dana. Takva prijestupna je i 2024. godina, u kojoj će februar trajati jedan dan duže. A budući da 29. februar pada u četvrtak, za većinu radnika to znači još jedan dan u kancelariji, fabrici ili trgovini. Ali, znači li to da će radnici zaraditi više novca?

“U kojoj mjeri prijestupna godina utiče na platu zavisi od oblika zaposlenja”, kaže stručnjakinja i dodaje: “Svako ko prima mjesečnu platu radi jedan dan dulje nego u normalnom februaru – a da za to nije dodatno plaćen. S druge strane, oni koji su plaćeni po satu imaju više novca u džepu u prijestupnoj godini.”

Ko dobiva manje, a ko više novca?

Mnoge firme u Njemačkoj sada su počele isplaćivati ​​svojim radnicima fiksne plate neovisno o broju radnih sati.

Također, osim toga mnogi platu isplaćuju po radnom učinku, npr. po broju proizvedenih jedinica. U ovom slučaju dodatni dan u februaru ne mora nužno radniku donijeti više novca.

Uostalom, učinak za cijeli mjesec mogao bi biti ispod prosjeka – na primjer ako je situacija s narudžbama bila loša.

24 sata besplatno u stanu

A što je s troškovima? Za one koji primaju mjesečnu platu, oni imaju još jedan dan do sljedeće plate u martu 2024. godine.

I taj dan morate jesti i grijati se i trošiti električnu energiju, što izravno utječe na vaš račun”, kaže stručnjakinja.

U isto vrijeme, u osnovi sve što plaćate mjesečno je besplatno na jedan dan”, objašnjava. Na primjer, u februaru s 29 dana, najamnina se ne povećava.

Ako morate servisirati kredit ili plaćate u ratama, za dodatni dan dospjet će nešto više kamate. Tokom cijele godine iznos dodatne kamate koji se prikupi veći je oko 0,3 posto.

Zavisno od iznosa kredita, to je ili zanemarivo – ili može činiti značajnu razliku. Ovo također vrijedi za kreditne kartice i ako imate prekoračenje. Obrnuto, više novca dodaje se na štedni račun.

Loading

O urednik

Također pogledajte

(VIDEO) Evo šta se desi ako bosancu ne platite za njegov rad. Majstor Muhamed nije dobio novac, pa je krenulo razbijanje!

Tokom jučerašnjeg dana dogodio se nemili događaj u Pećigradu kod Velike Kladuše u kojoj vlasnici …