Obračun plata u Njemačkoj: Zašto mnogi zadnji dan u februaru rade besplatno? - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Obračun plata u Njemačkoj: Zašto mnogi zadnji dan u februaru rade besplatno?

Obračun plata u Njemačkoj: Zašto mnogi zadnji dan u februaru rade besplatno?

Ove godine mjesec februar ima jedan dan više nego inače. Što to konkretno znači za vašu platu ako radite u Njemačkoj?

Svake četiri godine kalendar nema 365, nego 366 dana. Takva prijestupna je i 2024. godina, u kojoj će februar trajati jedan dan duže. A budući da 29. februar pada u četvrtak, za većinu radnika to znači još jedan dan u kancelariji, fabrici ili trgovini. Ali, znači li to da će radnici zaraditi više novca?

“U kojoj mjeri prijestupna godina utiče na platu zavisi od oblika zaposlenja”, kaže stručnjakinja i dodaje: “Svako ko prima mjesečnu platu radi jedan dan dulje nego u normalnom februaru – a da za to nije dodatno plaćen. S druge strane, oni koji su plaćeni po satu imaju više novca u džepu u prijestupnoj godini.”

Ko dobiva manje, a ko više novca?

Mnoge firme u Njemačkoj sada su počele isplaćivati ​​svojim radnicima fiksne plate neovisno o broju radnih sati.

Također, osim toga mnogi platu isplaćuju po radnom učinku, npr. po broju proizvedenih jedinica. U ovom slučaju dodatni dan u februaru ne mora nužno radniku donijeti više novca.

Uostalom, učinak za cijeli mjesec mogao bi biti ispod prosjeka – na primjer ako je situacija s narudžbama bila loša.

24 sata besplatno u stanu

A što je s troškovima? Za one koji primaju mjesečnu platu, oni imaju još jedan dan do sljedeće plate u martu 2024. godine.

I taj dan morate jesti i grijati se i trošiti električnu energiju, što izravno utječe na vaš račun”, kaže stručnjakinja.

U isto vrijeme, u osnovi sve što plaćate mjesečno je besplatno na jedan dan”, objašnjava. Na primjer, u februaru s 29 dana, najamnina se ne povećava.

Ako morate servisirati kredit ili plaćate u ratama, za dodatni dan dospjet će nešto više kamate. Tokom cijele godine iznos dodatne kamate koji se prikupi veći je oko 0,3 posto.

Zavisno od iznosa kredita, to je ili zanemarivo – ili može činiti značajnu razliku. Ovo također vrijedi za kreditne kartice i ako imate prekoračenje. Obrnuto, više novca dodaje se na štedni račun.

Loading

O urednik

Također pogledajte

Radnika iz Bosne uhavtio ZOLL, radio na crno u Njemačkoj, evo šta se desilo:

Pripadnici njemačke carine iz Odjeljenja za kontrolu rada na crno protekle sedmice su izvršili nekoliko …