OD MARTA NA SNAGU STUPA NOVI ZAKON: Lakši put radnika iz trećih zemalja do poslodavaca u Njemačkoj – Ova se zanimanja najviše traže - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / OD MARTA NA SNAGU STUPA NOVI ZAKON: Lakši put radnika iz trećih zemalja do poslodavaca u Njemačkoj – Ova se zanimanja najviše traže

OD MARTA NA SNAGU STUPA NOVI ZAKON: Lakši put radnika iz trećih zemalja do poslodavaca u Njemačkoj – Ova se zanimanja najviše traže

Stanovnicima zemalja koje nisu članice Evropske Unije pristup tržištu rada bit će olakšan kroz poseban zakon (njem. Fachkräfteeinwanderungsgesetzes). Naprimjer, od marta će stanovnici trećih zemalja moći lakše doći do poslodavaca u Njemačkoj, navode njemački mediji.

Preduslov je državno priznata stručna sprema nakon najmanje dvije godine obuke i tri godine radnog iskustva prenosi fenix.

Formalno priznavanje stručnih kvalifikacija stoga više nije potrebno, navode njemački mediji. Pristup njemačkom tržištu rada bit će još lakši za kvalifikovane radnike u području informatike i informacijske tehnologije: sada mogu započeti posao nakon samo dvije godine profesionalnog iskustva.

Promjena ima i kod zapošljavanja studenata iz trećih zemalja. Za njih će se, između ostalog, podići gornja granica radnog vremena sa 120 na 140 radnih dana. Profesije, poput onih u zdravstvenom sektoru, isključene su iz ove odredbe.

Ovim novim zakonom Njemačka uvodi daljnje promjene u okviru takozvane plave karte za cijelu EU. Plava karta je boravišna dozvola za državljane trećih zemalja s posebnim stručnim kvalifikacijama. Sa Zakonom o kvalifikovanoj imigraciji, regulise imigraciju iz trećih zemalja u Evropsku Uniju.

U provedbi zahtjeva Direktive (EU) 2021/1883, njemačko zakonodavstvo redizajniralo je i proširilo mogućnosti useljavanja s plavom kartom EU-a.

Pročitajte još:

Ukida se “lutrija” do njemačke radne vize za radnike sa Balkana. Zadnji mjesec izvlačenja je Maj 2024 godine.

Snižena granica zarade

Pragovi plata za plavu kartu EU-a u redovnim zanimanjima i zanimanjima s uskim grlima značajno će se sniziti.

Ubuduće će se primjenjivati ​​minimalna plata od 45,3% godišnjeg ograničenja doprinosa u penzionom osiguranju (u 2024.: 41.041,80 eura) za tražene profesije  i one koje tek počinju raditi, kao i 50% (u 2024.: 45.300 eura) za sve druge profesije.

Novost za informatičare

Novost je i to da će informatičari ubuduće moći dobiti EU plavu kartu ako nemaju visoku stručnu spremu, ali mogu dokazati najmanje tri godine profesionalnog iskustva. U ovom slučaju, niži platni prag primjenjuje se na deficitarna zanimanja (45,3% godišnjeg ograničenja za procjenu doprinosa; 2024.: 41.041,80 eura).

Popis traženih zanimanja

Popis zanimanja s uskim grlom za plavu kartu EU značajno se proširuje. Osim trenutno traženih zanimanja (matematika, informatika, prirodne nauke, inženjerstvo i humana medicina), plavu kartu EU ubuduće će moći dobiti i kvalifikovani radnici u sljedećim stručnim skupinama ako su ispunjeni ostali uslovi:

  • Voditelji u proizvodnji u proizvodnji robe, rudarstvu i građevinarstvu te logistici
  • Menadžeri u pružanju usluga informacijske i komunikacijske tehnologije
  • Menadžeri u pružanju specijalističkih usluga, poput brige o djeci ili zdravstvene zaštite
  • Veterinari
  • Zubari
  • Farmaceuti
  • Akademski i usporedivi specijalisti sestrinstva i primaljstva
  • Nastavni i odgojno-obrazovni radnici u školskim i izvannastavnim područjima

Izvor: Fenix-magazin/SČ

Pročitajte još:

EVO KOLIKO GASTARBAJTERI ZARAĐUJU U NJEMAČKOJ: Ovo je detaljan spisak zanimanja i mjesečnih plata, a za većinu poslova ne treba ni znanje jezika

Loading

O urednik

Također pogledajte

Radnika iz Bosne uhavtio ZOLL, radio na crno u Njemačkoj, evo šta se desilo:

Pripadnici njemačke carine iz Odjeljenja za kontrolu rada na crno protekle sedmice su izvršili nekoliko …