GASTARBAJTER NAPRAVIO HAOS! Slao porodici novac, a onda saznao šta oni zapravo rade: "A žale se kad im kupim patike od 150€" - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / GASTARBAJTER NAPRAVIO HAOS! Slao porodici novac, a onda saznao šta oni zapravo rade: “A žale se kad im kupim patike od 150€”

GASTARBAJTER NAPRAVIO HAOS! Slao porodici novac, a onda saznao šta oni zapravo rade: “A žale se kad im kupim patike od 150€”

Da gasterbajterima u životu nije lako dokaz je i sljedeći slučaj gastarbajtera koji radi u Stuttgartu. Nakon što je dugo trpio i “gutao” muku koja mu leži na duši podijelio je s prijateljima na društvenoj mreži. Njegova je porodica, tvrdi mladić, pretjerala u svojoj pohlepi. Za početak je napisao kako radi kao inženjer u poznatoj automobilskoj kompaniji, a nakon posla se bavi dizajnom felgi za sportske automobile. Zarada je odlična.

“Finansijski odlično stojim i tu nastaju problemi. Otkako sam počeo dobro zarađivati stalno imam probleme sa rodbinom. Nije mi problem pomoći nikome i volim pomagati, ali ovo prelazi svaku mjeru. Svaki mjesec kukaju kako im je teško, kako nemaju za račune, kako im uvijek nedostaje novca”, započeo je svoju priču.

No, kada se prošle godine vratio u Srbiju od ljudi je čuo kako su ti isti rođaci tri puta išli na more, i to na “top destinacije”, a njemu to nisu ni spomenuli.

Dao im je sve…

“Kad god dođem donesem svega, šaljem mjesečno novac i to ne siću, nego ozbiljne pare s kojima se može fino živjeti u Srbiji. Njihovom djetetu sam kupio auto, platio vozački, ma sve. Kada god dođem, donesem mu od trenerki do trenerki, sve što poželi”, napominje gasterbajter.

A umjesto hvala, mladić je čuo kako isti rođaci uokolo pričaju kako on nosi patike koje koštaju 300 eura, a njihovom je sinu kupio one koje koštaju “samo 150 eura”.

“Govore kako ja vozim skupi auto, a njihovom sam sinu kupio jeftiniji. Ljudi, pa ja zarađujem, budite zahvalni jer vam uopšte pomažem. Kada sam tražio da mi pomognu oko školarine za studije, tada su kao iz topa rekli “ne”, a znao sam da imaju”, podsjetio je. Sada razmišlja da prekine svaki kontakt s njima. “Ako može neki savjet, mnogo bi mi značilo. Unaprijed hvala”, zamolio je.

Komentari

Nije dugo trebalo da se krenu nizati komentari. “Pusti ti njih i pomozi nekome ko će ti vječno biti zahvalan. Mene Golf petica ne bi žuljala, a ni tenisice koje koštaju 40 eura”, piše jedan čovjek. “Klincima reci da nema para dok ne pokazu indeks. Starije traži da ti prepišu neku njivu ili neku imovinu na račun uloženog novca. Neće ti se u životu više javiti”, savjetuje drugi.

“S očeve strane mi je pola porodice u Njemačkoj više od 30 godina. Svi imaju top poslove, stambeno su zbrinuti i zarađuju vrhunski. Posljednji sam put od njih dobio poklon dok sam još bio u osnovnoj školi, mislim da je bilo oko 10 eura.

Sada sam ‘konj’ od preko 30 godina. Da nekom od njih pošaljem poruku i tražim da mi pozajmi novac za račune, mislim da bi me pojela sramota. Iako znam da to nije ispravno, tako sam odgojen. Pri upisu na fakultet sam morao pričekati godinu dana jer prve godine nisam upao na budžet, a moji nisu imali novac za školarinu pa sam ispit polagao iduće godine. Nadam se da neću biti isti ako ikad u životu dođem do velikih para. Pomoći treba, ali sa mjerom i ako te neko ne iskorištava”, pojasnio mu je mladi muškarac prenosi Kurir.rs/dnevno.hr.

Loading

O urednik

Također pogledajte

SUPER VIJEST ZA DOSTA STANOVNIKA U NJEMAČKOJ: u planu je jednokratna financijska pomoć od 1.000 eura

Za primatelje Bafög naknada u Njemačkoj u budućnosti će biti dostupno više novca. Dobra je …