NOVI MJESEC NOVE PROMJENE, PRIPREMITE SVOJE NOVČANIKE U APRILU. Ove promjene u aprilu u Njemačkoj mnoge će skupo koštati - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / NOVI MJESEC NOVE PROMJENE, PRIPREMITE SVOJE NOVČANIKE U APRILU. Ove promjene u aprilu u Njemačkoj mnoge će skupo koštati

NOVI MJESEC NOVE PROMJENE, PRIPREMITE SVOJE NOVČANIKE U APRILU. Ove promjene u aprilu u Njemačkoj mnoge će skupo koštati

U aprilu 2024 godine promijenit će se mnogo toga u Njemačkoj, jer će od tada  na snazi ​​biti nova pravila i mjere koje će biti relevantne i za roditelje. Obavještavamo vas na što se trebate pripremiti i što je posebno važno i zanimljivo. 

Uz nove propise za energetski sektor i kritične prilagodbe roditeljskih naknada, očekuju se i društvene promjene poput legalizacije kanabisa prenosi fenix-magazin.

Ali, postoje i inovacije za potrošače i studente na koje bi trebali biti spremni. Dakle, bit će to uzbudljiv početak proljeća i ima mnogo stvari na koje treba obratiti pozornost.

Usklađivanje PDV-a, smanjenje roditeljskih naknada, legalizacija kanabisa i novi propisi na Amazonu

Od 1. aprila ponovno se povećava PDV za plin i grijanje na redovnu stopu od 19 posto. Također na snagu stupaju mjere smanjenja roditeljske naknade – Elterngelda, a mijenja se i dohodovni limit za ostvarivanje prava na roditeljsku naknadu. Granica primanja koja za oba roditelja sada iznosi 300.000 eura, smanjit će se na 200.000 eura od 1. aprila. Zbog toga će mnogi ostati bez ove naknade.

Pročitajte još:

Gastarbajterima u Njemačkoj sprema se udar na džep: Raste cijena usluge bez koje se ne može

Ove mjere mogle bi imati financijske posljedice za porodice i uticati na potrošnju energije.

Stoga svakako trebate što prije proći, provjeriti i reorganizovati svoje kućanske financije kako biste bili spremni na sva poskupljenja i dodatne troškove.

Jedna od najkontroverznijih promjena bit će legalizacija kanabisa za osobnu upotrebu od 1. aprila. Ovo je kontroverzno pitanje otkako je vladajuća “Semafor-koalicija” preuzela vlast, pišu njemački mediji.

Amazon će također skratiti rok povrata za određene proizvode počevši od 25. aprila. Tako ćete imati manje vremena za vraćanje kupljenih stvari za koje očekujete povrat novca. Te će promjene vjerovatno uticati na ponašanje kupaca i korištenje Amazonovih usluga mnogih obožavatelja online kupovine.

Deutschlandticket s popustom i druge državne potpore

No, april donosi i pozitivne vijesti za studente. Budući da mnogi univerziteti uvode sniženu kartu – Deutschlandticket za lokalni javni prijevoz, studentima će uskoro ostati više novca u novčaniku. Istovremeno se uvodi državna potpora.

To uključuje dodatak za kvalifikacije za zaposlenike i dodatak za mobilnost pripravnika.

Ove mjere namijenjene su podršci strukturnim promjenama i promicanju radne snage. Osim toga, trebalo bi aktivno promicati stažiranje za profesionalno usmjeravanje s pokrivenim putnim troškovima. Dakle stižu mnoge dobre vijesti, iako će situacija za mnoge i dalje biti financijski teška od 1. aprila prenosi fenix-magazin.

Loading

O urednik

Također pogledajte

Da li biste radije kupili stan ili kuću umjesto iznajmljivanja? Zašto kupovina kuće ili stana se isplati upravo sada

Za mnoge ljude je sasvim normalno da žive pod kirijom (najmom). Naročito u velikim gradovima …