Njemačka se vraća: Neočekivan rast privatnog sektora, brojke iznad očekivanih - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Njemačka se vraća: Neočekivan rast privatnog sektora, brojke iznad očekivanih

Njemačka se vraća: Neočekivan rast privatnog sektora, brojke iznad očekivanih

Privatni sektor u Njemačkoj je tokom ovog mjeseca imao neočekivan rast, što je potaknuto solidnim rastom uslužnog sektora.

Prema podacima finansijske kompanije S&P Global, kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) je u aprilu porastao sa 47,7, koliko je iznosio u martu, na 50,5. To je iznad Reutersove procjene da će rast postići 48,5, što ukazuje na ekonomsku ekspanziju u posljednjih 10 mjeseci. Spomenutim indeksom su obuhvaćeni uslužni i proizvodni sektor koji čine više od dvije trećine njemačke privrede prenosi klix.ba.

Glavni ekonomista Hamburške komercijalne banke Cyrus de la Rubia je ukazao da se očekuje da će bruto domaći proizvod (BDP) Njemačke u drugom kvartalu porasti za 0,2 posto. Indeks uslužnog sektora je tokom ovog mjeseca porastao sa 50,1, koliko je iznosio u martu, na 53,3. Premašuje očekivanih 50,5 i to je najveći indeks u posljednjih 10 mjeseci.

“Uslužni sektor može poslužiti kao katalizator cjelokupne ekonomije”, konstatovao je de la Rubia.

Proizvodnja jeste i dalje u padu, ali je stopa pada manja. Osim toga, povjerenje među proizvođačima je najveće u posljednjih godinu dana. Indeks PMI u proizvodnji je porastao sa 41,9, koliko je iznosio u martu, na 42,2. To je ispod Reutersove procjene da će rast postići 42,8.

Na početku drugog kvartala desio se blagi rast inflacije, ali je taj rast u skladu s dugoročnim prosječnim rastom, prenosi agencija Reuters.

Loading

O urednik

Također pogledajte

(VIDEO) Evo šta se desi ako bosancu ne platite za njegov rad. Majstor Muhamed nije dobio novac, pa je krenulo razbijanje!

Tokom jučerašnjeg dana dogodio se nemili događaj u Pećigradu kod Velike Kladuše u kojoj vlasnici …