Sada je i službeno. Od 1. juna 2024 mnogo lakše do posla u Njemačkoj. Godišnja kvota dozvola za rad bit će povećana na 50.000 - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Sada je i službeno. Od 1. juna 2024 mnogo lakše do posla u Njemačkoj. Godišnja kvota dozvola za rad bit će povećana na 50.000

Sada je i službeno. Od 1. juna 2024 mnogo lakše do posla u Njemačkoj. Godišnja kvota dozvola za rad bit će povećana na 50.000

Državljani Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije imaju privilegovan pristup njemačkom tržištu rada.

Pravilo za zemlje Zapadnog Balkana je prvobitno bilo vremenski ograničeno do kraja 2023. godine. Sa daljnjim razvojem Zakona o useljavanju stručne radne snage ukida se vremensko ograničenje za ovo pravilo. Od juna 2024. godine će godišnji kontingent biti povećan na 50.000  izdatih odobrenja Savezne agencije za rad. 

Od 1. juna 2024.godine možete znatno ubrzati postupak izdavanja vize dobijanjem predsaglasnosti. Da biste dobili predsaglasnost, potrebno je da Vaš budući poslodavac u Saveznoj agenciji za rad podnese zahtjev za izdavanje saglasnosti ), prije nego što se Vi registrujete za termin u svrhu podnošenja zahtjeva za vizu. 

Čim Vaš budući poslodavac dobije predsaglasnost Savezne agencije za rad, Vi možete izvršiti registraciju za termin i podnijeti zahtjev za vizu uz predočenje predsaglasnosti. Time prestaje princip lutrijskog izvlačenja i Vi u našoj spoljnjoj outsorcing agenciji Visametric dobijate termin u roku od nekoliko sedmica.

Posljednje izvlačenje termina po lutrijskom principu za termine u junu 2024. godine održat će se u maju 2024. godine. Termini po novom sistemu će uskoro biti dostupni. 

Loading

O urednik

Također pogledajte

Nije šala, Njemačka definitivno želi uvesti porezne olakšice za strane radnike?

Sve glasnije se njemačka privreda tuži na nedostatak stručne radne snage. Kako bi privukla radnike …