Tražim radnika, nudim stan: Njemački poslodavci imaju trik kako da privuku radnike - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Tražim radnika, nudim stan: Njemački poslodavci imaju trik kako da privuku radnike

Tražim radnika, nudim stan: Njemački poslodavci imaju trik kako da privuku radnike

Lanac supermarketa, hoteli i bolnice aktivno traže načine kako bi riješili problem nedostatka stambenog prostora za svoje zaposlenike.

Tražim radnika, nudim stan

U Frankfurtu potencijalne radnike čistoće žele namamiti porodičnim stanovima. Pojedine kompanije svjesne su nedostatka stanova za buduće radnike, stoga u svojim projektima već imaju spremne stanove koje planiraju izgraditi i u koje žele smjestiti svoje radnike, piše Fenix-magazin.de.

“Priuštiti stanovanje je veliki problem”, rekla je glasnogovornica kompanije koja na ovaj način želi ostati poželjan poslodavac.

Hoteli za smještaj radnika

Udruženje hotela i restorana Dehoga u Hessenu želi u nerentabilnim hotelima osnovati spavaonice za osoblje koje se obučava. Stambeno tržište posebno je konkurentno za radnike u nižim platnim skupinama, kaže predsjednik udruženja hotela i restorana Dehoga u Hessenu. Postoje planovi s tri frankfurtska hotela. Stanari bi u prvu zgradu mogli useliti početkom 2025. godine.

Veće kompanije kao što su BASF i VW ne nude smještaj samo svojim zaposlenicima, već i radnicima ugovornih partnera. I velike bolnice se također oslanjaju na stalni trend stambenog zbrinjavanja radnika. U Wiesbadenu će se na postojećem heliodromu izgraditi 168 stanova, prvenstveno za radnike klinike Horst Schmidt.

Procvat izgradnje fabrika u 1970-ima

Prema informacijama Saveznog udruženja njemačkih kompanija za stanovanje i nekretnine (GdW), u 1970-ima došlo je do procvata izgradnje stanova za radnike – tada ih je izgrađeno oko 450.000. Danas ih je ostalo samo oko četvrtine, navode njemački mediji a prenosi tuzlanski.ba.

Loading

O urednik

Također pogledajte

Nije šala, Njemačka definitivno želi uvesti porezne olakšice za strane radnike?

Sve glasnije se njemačka privreda tuži na nedostatak stručne radne snage. Kako bi privukla radnike …