Tražim radnika, nudim stan: Njemački poslodavci imaju trik kako da privuku radnike - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Tražim radnika, nudim stan: Njemački poslodavci imaju trik kako da privuku radnike

Tražim radnika, nudim stan: Njemački poslodavci imaju trik kako da privuku radnike

Lanac supermarketa, hoteli i bolnice aktivno traže načine kako bi riješili problem nedostatka stambenog prostora za svoje zaposlenike.

Tražim radnika, nudim stan

U Frankfurtu potencijalne radnike čistoće žele namamiti porodičnim stanovima. Pojedine kompanije svjesne su nedostatka stanova za buduće radnike, stoga u svojim projektima već imaju spremne stanove koje planiraju izgraditi i u koje žele smjestiti svoje radnike, piše Fenix-magazin.de.

“Priuštiti stanovanje je veliki problem”, rekla je glasnogovornica kompanije koja na ovaj način želi ostati poželjan poslodavac.

Hoteli za smještaj radnika

Udruženje hotela i restorana Dehoga u Hessenu želi u nerentabilnim hotelima osnovati spavaonice za osoblje koje se obučava. Stambeno tržište posebno je konkurentno za radnike u nižim platnim skupinama, kaže predsjednik udruženja hotela i restorana Dehoga u Hessenu. Postoje planovi s tri frankfurtska hotela. Stanari bi u prvu zgradu mogli useliti početkom 2025. godine.

Veće kompanije kao što su BASF i VW ne nude smještaj samo svojim zaposlenicima, već i radnicima ugovornih partnera. I velike bolnice se također oslanjaju na stalni trend stambenog zbrinjavanja radnika. U Wiesbadenu će se na postojećem heliodromu izgraditi 168 stanova, prvenstveno za radnike klinike Horst Schmidt.

Procvat izgradnje fabrika u 1970-ima

Prema informacijama Saveznog udruženja njemačkih kompanija za stanovanje i nekretnine (GdW), u 1970-ima došlo je do procvata izgradnje stanova za radnike – tada ih je izgrađeno oko 450.000. Danas ih je ostalo samo oko četvrtine, navode njemački mediji a prenosi tuzlanski.ba.

Loading

O urednik

Također pogledajte

(VIDEO) Evo šta se desi ako bosancu ne platite za njegov rad. Majstor Muhamed nije dobio novac, pa je krenulo razbijanje!

Tokom jučerašnjeg dana dogodio se nemili događaj u Pećigradu kod Velike Kladuše u kojoj vlasnici …