Evo zašto biste trebali bolje kontrolisati svoju platnu listu u Njemačkoj - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Evo zašto biste trebali bolje kontrolisati svoju platnu listu u Njemačkoj

Evo zašto biste trebali bolje kontrolisati svoju platnu listu u Njemačkoj

Stiftung Warentest preporučuje da pobliže pogledate svoje platne liste, na primjer ako su se porezni podaci promijenili. Ne moraju svi detaljno provjeravati šta im je na platnoj listi. Međutim, Stiftung Warentest savjetuje da provjerite svoju platnu listu barem na početku godine – i da ga uporedite s prethodnom godinom. Također je vrijedno detaljnije pogledati da li su se porezni podaci promijenili, prenosi Test.de. Zaposleni iz izjave mogu vidjeti da li je poslodavac uzeo u obzir dodatke poput dječjeg doplatka ili promjene poreske klase.

Provjerite platnu listu zbog promjena.

Na primjer, ako porezna uprava odobri dodatne olakšice ili dođe do promjene u poreznoj klasi, odgovarajuće promjene se registruju u Federalnom središnjem poreznom uredu – to se odnosi i na izvještaje iz matičnih ureda, na primjer o vjenčanju ili rođenju djeteta.

“Sve promjene su ugrađene u elektronske podatke o porezu na plate (ELStAM), koje poslodavci koriste za utvrđivanje mjesečnog odbitka poreza, stoga Stiftung Warentest posebno savjetuje da provjerite svoju platu ili platnu listu u mjesecu nakon što ste izvršili bilo kakav porez.”

Promjena vaše porezne klase

Ukoliko promjene još nisu uzete u obzir, obratite se nadležnoj poreskoj upravi da ispravite “greške” u podacima, kako piše na Test.de.

Ako niste sigurni da li je “mjesečna neto plata” tačna, možete koristiti kalkulator plata od Stiftung Warentest da biste procijenili koliko bi “neto od bruto” zapravo trebalo da ostane.

OTVORITE OVDJE BRUTO NETO KALKULATOR

Šta da radite ako je vaša platna lista netačna?

Tada biste trebali kontaktirati svog poslodavca, savjetuje Komora zaposlenih u Bremenu na svojoj web stranici. U zavisnosti od situacije, računovodstvo platnog spiska ili odjel za ljudske resurse je pravi kontakt. Stručnjaci preporučuju da se navedu relevantne greške i da se pisanim putem od poslodavca zatraži isplata ispravne plate i izdavanje nove platne liste bez greške. Prema Komori zaposlenih u Bremenu, posebnu pažnju treba posvetiti poštovanju perioda isključenja iz radnog odnosa i kolektivnog ugovora prenosi Merkur.de.

Pročitajte još:

Izvještaj o platama u 2024 godini: Najviše se zarađuje u ovim deset zanimanjima

Loading

O urednik

Također pogledajte

Nije šala, Njemačka definitivno želi uvesti porezne olakšice za strane radnike?

Sve glasnije se njemačka privreda tuži na nedostatak stručne radne snage. Kako bi privukla radnike …