Njemačka zabranila rad na određeno u važnoj industriji - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Njemačka zabranila rad na određeno u važnoj industriji

Njemačka zabranila rad na određeno u važnoj industriji

Poslodavci pokušavaju spriječiti najgore zapošljavanjem radnika s ugovorom na neodređeno, ali trpe ogromne gubitke.

Od aprila njemački proizvođači mesa ne smiju zapošljavati honorarce, nalaže novi zakon koji bi trebao osigurati prava radnika u mesnoj industriji. I dok su sindikati zadovoljni, preduzeća negoduju, piše tportal.

Firme pokušavaju spriječiti najgore zapošljavanjem radnika s ugovorom na neodređeno, ali trpe ogromne gubitke. Proizvođači strahuju da će doći do tolikog povećanja troškova da će se na koncu morati povećati i cijena krajnjih proizvoda.

Boje se da će se kupci onda okrenuti jeftinijim proizvodima iz inostranstva, čiji je tržišni udio već porastao za 20 posto u posljednje tri godine.

S druge strane mnogi smatraju bi se rad u mesnoj industriji trebao regulisati po uzoru na ugostiteljstvo. ‘Zaposlenici u restoranima sad imaju puno sigurnije radne uslove. Znaju tačno koliko rade, što rade i kad rade’, kazao je Thomas Bernhard iz sindikata ugostitelja za Tagesschau, dodavši da je zaposlenicima najvažnije da ih se ne iskorištava i da ne budu premalo plaćeni za posao koji obavljaju.

Mesnu industriju jako je uzdrmala pandemija covida. Više od hiljadu radnika u klaonicama zarazilo se virusom radeći u vrlo skučenim prostorijama, zbog čega su morali biti izolirani. Već je bilo dosta pritužbi na loše radne uslove u ovoj industriji, a sad su se političari odlučili na rigorozne mjere.
Klaonice ne smiju zapošljavati honorarce od 2021., a sad je došao red i na proizvođače mesa.

„To definitivno jako pogađa firme koje proizvode sezonske proizvode. Tu se neke rupe više neće moći pokriti. A sve će se to preliti na postojeću radnu snagu i ona će morati prekovremeno raditi. Niti ćete im moći dati slobodno ako žele nešto raditi s porodicom“, objašnjava Horst Koller iz Udruženja proizvođača kobasica i šunke.

Loading

O urednik

Također pogledajte

Nije šala, Njemačka definitivno želi uvesti porezne olakšice za strane radnike?

Sve glasnije se njemačka privreda tuži na nedostatak stručne radne snage. Kako bi privukla radnike …