Njemačka zabranila rad na određeno u važnoj industriji - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Njemačka zabranila rad na određeno u važnoj industriji

Njemačka zabranila rad na određeno u važnoj industriji

Poslodavci pokušavaju spriječiti najgore zapošljavanjem radnika s ugovorom na neodređeno, ali trpe ogromne gubitke.

Od aprila njemački proizvođači mesa ne smiju zapošljavati honorarce, nalaže novi zakon koji bi trebao osigurati prava radnika u mesnoj industriji. I dok su sindikati zadovoljni, preduzeća negoduju, piše tportal.

Firme pokušavaju spriječiti najgore zapošljavanjem radnika s ugovorom na neodređeno, ali trpe ogromne gubitke. Proizvođači strahuju da će doći do tolikog povećanja troškova da će se na koncu morati povećati i cijena krajnjih proizvoda.

Boje se da će se kupci onda okrenuti jeftinijim proizvodima iz inostranstva, čiji je tržišni udio već porastao za 20 posto u posljednje tri godine.

S druge strane mnogi smatraju bi se rad u mesnoj industriji trebao regulisati po uzoru na ugostiteljstvo. ‘Zaposlenici u restoranima sad imaju puno sigurnije radne uslove. Znaju tačno koliko rade, što rade i kad rade’, kazao je Thomas Bernhard iz sindikata ugostitelja za Tagesschau, dodavši da je zaposlenicima najvažnije da ih se ne iskorištava i da ne budu premalo plaćeni za posao koji obavljaju.

Mesnu industriju jako je uzdrmala pandemija covida. Više od hiljadu radnika u klaonicama zarazilo se virusom radeći u vrlo skučenim prostorijama, zbog čega su morali biti izolirani. Već je bilo dosta pritužbi na loše radne uslove u ovoj industriji, a sad su se političari odlučili na rigorozne mjere.
Klaonice ne smiju zapošljavati honorarce od 2021., a sad je došao red i na proizvođače mesa.

„To definitivno jako pogađa firme koje proizvode sezonske proizvode. Tu se neke rupe više neće moći pokriti. A sve će se to preliti na postojeću radnu snagu i ona će morati prekovremeno raditi. Niti ćete im moći dati slobodno ako žele nešto raditi s porodicom“, objašnjava Horst Koller iz Udruženja proizvođača kobasica i šunke.

Loading

O urednik

Također pogledajte

(VIDEO) Evo šta se desi ako bosancu ne platite za njegov rad. Majstor Muhamed nije dobio novac, pa je krenulo razbijanje!

Tokom jučerašnjeg dana dogodio se nemili događaj u Pećigradu kod Velike Kladuše u kojoj vlasnici …