Putnicima iz Srbije uskoro potrebno "putno odobrenje" za ulazak u EU - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Putnicima iz Srbije uskoro potrebno “putno odobrenje” za ulazak u EU

Putnicima iz Srbije uskoro potrebno “putno odobrenje” za ulazak u EU

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (NATAS) podsjetila je da će putnici iz Srbije od 2025. godine morati da se prijave na Evropski sistem za odobravanje putovanja ETIAS kako bi dobili neophodno “putno odobrenje” za ulazak u zemlje članice Evropske unije (EU).

Jednokratna prijava za odrasle od 18 do 70 godina starosti koštat će sedam eura, dok će za maloljetne i starije od 70 godina biti besplatna, a potvrda važi za putovanja u sve zemlje članice EU u naredne tri godine, prenosi Beta.

NATAS je još saopćila da su ovogodišnji ljetnji aranžmani poskupili 26 posto u odnosu na isto razdoblje 2023. godine, a tražnja je porasla 9,4 posto.

Najviše su poskupili aranžmani za Grčku, zbog rasta cijena smještaja i prijevoza, a najmanje za Crnu Goru, Hrvatsku i Italiju.

Dodaje se da su ponude srpskih turističkih agencija jeftinije u odnosu na ponude u zemljama u okruženju, a to se najviše odražava na plaće zaposlenih u turističkim agencijama koje su među najnižim u Srbiji.

Srbija se nalazi na petom mjestu po rastu broja stranih turista u 2023. godini, za 15 posto više nego 2019. godine, koja je najbolja godina turizma u svjetskim okvirima, podaci su Svjetskog vijeća za turizam prenosi klix.ba.

Pročitajte još:

Pravila i propisi za prelazak granice: Evo koliko hrane, mesa, alkohola i cigareta smijete ponijeti sa sobom

Loading

O urednik

Također pogledajte

(VIDEO) Evo šta se desi ako bosancu ne platite za njegov rad. Majstor Muhamed nije dobio novac, pa je krenulo razbijanje!

Tokom jučerašnjeg dana dogodio se nemili događaj u Pećigradu kod Velike Kladuše u kojoj vlasnici …