Vanredno stanje u dijelovima Njemačke zbog poplava: Stanovništvo se evakuiše, angažovana i vojska - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Vanredno stanje u dijelovima Njemačke zbog poplava: Stanovništvo se evakuiše, angažovana i vojska

Vanredno stanje u dijelovima Njemačke zbog poplava: Stanovništvo se evakuiše, angažovana i vojska

Zbog ekstremnih vremenskih prilika i poplava koje su pogodile južni dio Njemačke, u ovom dijelu je proglašeno vanredno stanje te je naređena evakuacija određenog broja stanovnika.

Kako piše Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), u Bavarskoj je do sada 3.000 ljudi evakuisano iz poplavnih podrčja.

“Za operacije evakuacije stanovništva do sada je raspoređeno oko 20.000 ljudi, a od početka poplava na ovom prostoru se nalazi 40.000 vojnika”, rekla je glasnogovornica bavarskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Ono što ne ide u prilog jeste i vremenska prognoza. U narednim danima kiša će nastaviti padati u Njemačkoj što otežava situaciju spasiocima, a dovodi u pitanje i stanje brana koje štite određene regije od poplava.

Da je situacija ozbiljna dokaz je i to što će njemački kancelar Olaf Scholz posjetiti poplavljena područja u ponedjeljak.

Povodom poplava oglasio se i premijer Bavarske Markus Soder koji je rekao kako očekuje pomoć sa saveznog nivoa.

“S obzirom na izuzetno napetu situaciju, očekujem finansijsku solidarnost savezne vlade s pogođenim regijama. Nadamo se da će nas savezna vlada podržati na sličan način kao i druge regije u Njemačkoj. Pretpostavljamo kako će se ta solidarnost održati na finansijskom i ličnom nivou”, rekao je premijer.

Predsjednik CSU-a je naglasio da je Bavarska i ranije pokazala solidarnost sa drugim saveznim državama i nada se da će to sada biti uzvratno.

Loading

O urednik

Također pogledajte

(VIDEO) Evo šta se desi ako bosancu ne platite za njegov rad. Majstor Muhamed nije dobio novac, pa je krenulo razbijanje!

Tokom jučerašnjeg dana dogodio se nemili događaj u Pećigradu kod Velike Kladuše u kojoj vlasnici …