NEVJEROVATNO, ČETIRI MILIONA STANOVNIKA U NJEMAČKOJ MOGU RADITI, A NE ŽELE: U industriji nedostaje 100.000 radnika, a istovremeno se povećao broj onih žive na račun države - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / NEVJEROVATNO, ČETIRI MILIONA STANOVNIKA U NJEMAČKOJ MOGU RADITI, A NE ŽELE: U industriji nedostaje 100.000 radnika, a istovremeno se povećao broj onih žive na račun države

NEVJEROVATNO, ČETIRI MILIONA STANOVNIKA U NJEMAČKOJ MOGU RADITI, A NE ŽELE: U industriji nedostaje 100.000 radnika, a istovremeno se povećao broj onih žive na račun države

Semafor koalicija (Ampel) uvođenjem socijalne naknade Bürgergelda (nekada Hartz IV) željeli su smanjiti broj primatelja ove potpore u Njemačkoj , ali su postigli suprotno.

Skoro dvije godine kasnije, stvarnost je drugačija. Građanski doplatak – Bürgergeld u maju je primalo 4,021 miliona radno sposobnih nezaposlenih osoba. Dakle, ljudi koji bi mogli raditi, ali ne žele, navodi njemački Bild.

Razlog ovih podataka je prema podacima njemačke agencije za rad je slaba privreda.

Otprilike polovina korisnika ove naknade su Nijemci, druga polovina su stranci (uključujući Ukrajince, Afganistance, Iračane). Njemački ministar Hubertus Heil je stoga najavio povećanje broja radnih mjesta u jesen 2023. To bi, među ostalim, Ukrajince koji primaju pomoć trebalo brže plasirati na tržištu rada.

Sam Heil je zadovoljan, no ima li razloga za to.

Zašto raditi? Pročitajte još:

Evo koliko novca dobijate od biroa za zapošljavanje ako sada imate neto platu od 2000€

Čistači zgrada govore o nedostatku radnika

Posebno su frustrirani čistači zgrada. Prema industrijskoj udruzi BIV, trenutno postoji gotovo 100.000 nepopunjenih radnih mjesta u industriji. No, firme i dalje jedva pronalaze nove radnike. Kako kažu niti jedan radnik nije bivši primatelj građanskog doplatka.

Mnogi poslovi čak i ne zahtijevaju stručnu spremu. I: Sa 13,50 eura/sat, minimalna satnica je oko jedan euro iznad zakonske minimalne satnice.

“Od početka godine, oko desetak naših kompanija uključeno je u posebno zapošljavanje turbo-job. Agencija za rad bez sumnje pokušava osigurati brzo posredovanje i organizaciju. Međutim, do danas naše firme nisu uspjele privući niti jednog radnika putem turbo-joba”, navodi šef BIV-a Wolfgang Molitor.

Stručnjak: Ništa od ukidanja potpora

To je također zato što posrednici u poslovanju imaju malo utjecaja na one koji odbijaju posao.

Početkom godine ministar Heil najavio je da će na dva mjeseca ukinuti potporu ljudima koji ne žele raditi i nisu voljni raditi. Ali, interne upute agencije za rad pokazuju da su prepreke za potpuno otkazivanje naknade izuzetno visoke.

Prije je bio veći pritisak

“S Hartzom IV pritisak da se počne raditi je povećan, a s građanskim doplatkom to ide u drugom smjeru”, rekao je Enzo Weber s Nürnberškog instituta za istraživanje tržišta rada i zanimanja (IAB).

Opozicija je ogorčena. Tvrde kako ne ništa ne događa u praksi prenosi fenix-magazin.

Zašto raditi? Pročitajte još:

Koliko novca dobijate od biroa za zapošljavanje ako sada imate neto platu od 2000€

Loading

O urednik

Također pogledajte

Nije šala, Njemačka definitivno želi uvesti porezne olakšice za strane radnike?

Sve glasnije se njemačka privreda tuži na nedostatak stručne radne snage. Kako bi privukla radnike …