AKO IMATE ZDRAVSTVENO OSIGURANJE U NJEMAČKOJ OVO MORATE ZNATI - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / AKO IMATE ZDRAVSTVENO OSIGURANJE U NJEMAČKOJ OVO MORATE ZNATI

AKO IMATE ZDRAVSTVENO OSIGURANJE U NJEMAČKOJ OVO MORATE ZNATI

Srčane bolesti uzrok su broj jedan smrti u Njemačkoj, zbog čega će stanovnicima ove zemlje biti osigurane češće kontrole na visoki krvni pritisak, dijabetes i pretilost.

Njemački ministar planira uvođenje novog zakona koji bi uskoro trebao stupiti na snagu.

Zakon bi trebao stupiti na snagu 2025. godine

Djeca, mladi i odrasli ubuduće bi trebali redovito kontrolisati srce kako bi se otkrile i spriječile kardiovaskularne bolesti. To je predviđeno u “Zakonu o zdravom srcu” njemačkog ministra zdravstva Karla Lauterbacha (SPD), prenosi fenix-magazin.

Prema pisanju njemačkih medija, ako sve bude po planu, zakon bi trebao stupiti na snagu u trećem kvartalu 2025. godine.

Pregledi s 25, 35 i 50 godina

Zakon zahtijeva kontrolu srca za odrasle u dobi od 25, 35 i 50 godina.

Preglede treba obaviti i u djetinjstvu i adolescenciji, primjerice kako bi se utvrdilo postoje li nasljedni razlozi za razvoj navedenih bolesti.

Također bi trebalo biti moguće češće propisivati lijekove za prestanak pušenja i snižavanje razine kolesterola.

Ko plaća preglede srca?

Usluge financiraju zdravstvene osiguravajuće kuće. Ministarstvo ističe da su, prema podacima Saveznog zavoda za statistiku, bolesti krvožilnog sustava uzrokovale medicinske troškove od 56,7 milijardi eura u 2020. godini.

Ranim otkrivanjem bolesti i ranom ambulantnom terapijom Ministarstvo se nada ostvariti uštede u zakonskom zdravstvenom osiguranju od oko 140 milijuna eura godišnje u prvoj i drugoj godini nakon stupanja na snagu zakona, doznaje se iz krugova ministarstva. Četiri godine nakon stupanja na snagu moguće su uštede od 510 milijuna eura godišnje.

“Dobijete nešto poput bona s pomoću kojeg je moguće uraditi krvnu sliku. Ako su vrijednosti krvne slike neobične, tada možete započeti liječenje preko svog porodičnog ljekara”, objašnjava Lauterbach svoj plan, prenose njemački mediji.

Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti u Njemačkoj i, prema Institutu Robert Koch, uzrokuju oko 40 posto svih smrti, oko 350.000 godišnje.

Potrebu za donošenjem zakona u Ministarstvu, među ostalim, pravdaju nižim životnim vijekom u usporedbi s drugim zapadnoeuropskim zemljama prenosi fenix-magazin.

Loading

O urednik

Također pogledajte

SVE DOGOVORENO! Raste Kindergeld (dječiji doplatak), evo za koliko i kada

Kindergeld ( dječiji doplatak ) u Njemačkoj će rasti od 2025. godine. Kako javlja fenix-magazin, …