Sve više domaćinstava u Njemačkoj više ne mora plaćati RTV taksu. Evo kako: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Sve više domaćinstava u Njemačkoj više ne mora plaćati RTV taksu. Evo kako:

Sve više domaćinstava u Njemačkoj više ne mora plaćati RTV taksu. Evo kako:

Neplaćanje RTV takse vjerovatno je san većine ljudi u Njemačkoj – ali samo rijetki znaju kako izbjeći nezgodnu i skupu taksu.

Moguće je da domaćinstva više ne moraju plaćati RTV taksu poznatu kao GEZ ako ispune poseban zahtjev.

Evo u kojim slučajevima ne morate plaćati naknadu

Domaćinstva koja ne moraju plaćati RTV taksu uključuju studente ili one koji primaju BAföG naknadu. Ali to nije sve, svi koji su pogođeni prirodnim katastrofama također mogu biti oslobođeni naknade za emitiranje prenosi Fenix-magazin.

Zbog bujica i poplava, koje su zabilježene posljednjih nekoliko sedmica u Njemačkoj, mnoge su kuće i stanovi prestali bili upotrebljivi.

A upravo ta kućanstva ne moraju više plaćati RTV taksu. U tom slučaju možete podnijeti zahtjev za privremenu odjavu u GEZ-u. To se može jednostavno učiniti putem telefona. Jednostavno nazovite broj telefona nadležne službe i objasnite situaciju.

Ako je stan ili kuća u potpunosti neprikladna za stanovanje, GEZ naknada se u potpunosti otpisuje. U tom slučaju možete se u potpunosti odjaviti sa svog računa – a to je čak moguće i bez vanjskih dokaza. To što ova kućanstva više ne moraju plaćati GEZ vjerovatno je slaba utjeha. Kako navode njemački mediji, dovoljno je da dotične osobe GEZ službi pošalju kratku pisanu obavijest.

Naknade se također mogu odreći retroaktivno

Možete čak i retroaktivno podnijeti zahtjev za ukidanje naknade. Za to postoji obrazac na službenim stranicama GEZ-a. Ako ste platili račun unaprijed, novac će vam biti vraćen. Ali ipak morate biti oprezni.

Čak i ako određena kućanstva ne moraju plaćati GEZ, služba za doprinose može povremeno vršiti provjeru na licu mjesta. Potom provjeravaju postoji li doista šteta na prijavljenoj adresi, koja onemogućuje daljnje plaćanje naknade stanarima.

Od augusta 2021. svako je kućanstvo u Njemačkoj zakonom dužno plaćati naknadu za emitiranje, odnosno RTV taksu u iznosu od 18,36 eura mjesečno.

Ukupno, godišnje naknade za GEZ iznose 220,32 eura. Ovo predstavlja značajno financijsko opterećenje za osobe s niskim primanjima.

Kako ne bi ugrozili egzistencijalni minimum, plaćanje naknade za emitiranje su oslobođeni:

Korisnici građanskog doplatka
Korisnici socijalne pomoći
Korisnici naknade BaföG
Oni kojima je potrebna njega
Tražitelji azila
Učenici
Radnici koji zarađuju premalo

Izvor: Fenix-magazin

Saznajte više:

Loading

O urednik

Također pogledajte

Uprkos velikoj potražnji, u Njemačkoj je 1,9 miliona praznih stanova.

Prema zvaničnim statističkim podacima, u Njemačkoj je do 15. maja registrirano 1,9 miliona praznih stanova, …