DA LI JE TEŠKO NAUČITI NJEMAČKI JEZIK? - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / NJEMAČKI JEZIK / DA LI JE TEŠKO NAUČITI NJEMAČKI JEZIK?

DA LI JE TEŠKO NAUČITI NJEMAČKI JEZIK?

Izvor: ucenjenemackog.rs

Vlada mišljenje da je teško naučiti njemački jezik. Da li je ovo zaista tačno?

Učenje stranog jezika može biti zahtjevno ako se uzmu u obzir sva gramatička pravila, izgovor i broj riječi koje treba zapamtiti. To važi i za njemački jezik. Osim toga, učenici se često uplaše od dugačkih riječi i strukture rečenice u ovom jeziku.

Hajde da sagledamo stvari iz drugačijeg ugla. Ukoliko čitate ovaj tekst, vi po svoj prilici znate bosanski,srpski,hrvatski jezik, a vrlo vjerovatno vam je on i maternji jezik. Ako vam je naš jezik, maternji jezik, vi ste ga naučili sasvim prirodno, jer ste morali da naučite da komunicirate sa svojim okruženjem. Rezultat toga je da tečno govorite jedan veoma komplikovan jezik. Zaista, naš jezik sa svim svojim specifičnostima, strancima koji žele da ga nauče može djelovati kao jezik veoma težak za učenje.

Njemački jezik je mnogo lakše naučiti nego naš, a iz mnogo razloga je lakši i od engleskog koji nam se uglavnom čini bližim i jednostavnijim.

Evo zašto.

  1. Postoji standardizovana forma njemačkog koji se uči

Njemački jezik je zvanično standardizovan 1996. godine. Ovo je urađeno kako bi se pojednostavila jezička pravila. To je takođe dovelo do toga da se riječi pišu na jedinstven i predvidljiv način.

Smjernice su ponovo revidirane 2004. i krajem 2005. godine, što je poznato kao Neue deutsche Rechtschreibung (uspostavljanje Novog njemačkog pravopisa). Od tada su dozvoljena samo nova pravila pisanja riječi tj. spelovanja. Ova pravila se sada uče u svim školama širom Njemačke, Austrije i Švicarske.

Kako se ovo odražava na nekoga ko želi da nauči njemački? Bez obzira što postoje različiti izgovori u određenim gradovima i pokrajinama, svaka njemačka riječ će imati samo jedan zvaničan način pisanja. Ukoliko znate njemački, bez obzira na to u kojem se dijelu svijeta nalazite, moći ćete da razumijete većinu ljudi koji govore njemački i oni će moći da razumiju vas.

Nasuprot tome, standardizovana verzija engleskog ne postoji. U današnje vrijeme, uglavnom dominiraju pravila pisanja iz američkog engleskog. Ovo ćete primijetiti i ako promijenite rječnik u Microsoft Word-u iz američkog u britanski engleski.

U engleskom takođe, zbunjuje i činjenica da mnoge riječi imaju različito značenje zavisno od toga da li učite britanski ili američki engleski. Na primjer, riječ „pants“ u britanskom engleskom označava donji veš, a u američkom pantalone.

Iz ovog razloga, daleko je praktičnije učiti jezik koji ima samo jednu standardizovanu verziju kao njemački. Ne morate da brinete da li će vas izvorni govornici razumjeti… ili da li ćete slučajno pomiješati pantalone sa donjim rubljem.

  1. Pravila pisanja riječi su jasnije utvrđena u njemačkom nego u engleskom

Pravila pisanja riječi (speling) su u njemačkom mnogo stroža nego što je to slučaj sa engleskim jezikom. Svrha njemačkog spelinga je da bude smjernica za izgovor riječi. Kada jednom naučite standardna pravila izgovora, bićete u stanju da tačno izgovorite bilo koju riječ na njemačkom jeziku. Takođe, kada čujete riječ, znat ćete da je zapišete. Postoji jako mali broj izuzetaka.

U engleskom s druge strane, ne postoje strogo utvrđena pravila kada su u pitanju pisanje i izgovor riječi. Načelna, postojeća pravila se često krše, odnosno postoji veliki broj izuzetaka, ponekad i kontradiktornih.

Da biste dobro znali njemački potrebno je da naučite pravila i da se tih pravila pridržavate. Sa druge strane, kod engleskog, morate naučiti i veliki broj postojećih izuzetaka.

  1. Njemci će vas prije ispraviti kada pogriješite

Ovo nema toliko veze sa samim jezikom koliko sa karakterom njegovih izvornih govornika.

Stereotip je da su Njemci direktni do granice nepristojnosti. Međutim, tačnije bi bilo reći da su iskreni. Njemci ne okolišaju – otvoreni su, direktni i odmah prelaze na stvar.

Ako neku riječ pogrešno izgovorite, Njemac će vam sigurno ukazati na to. Možda će vam zbog toga nekada biti neprijatno, ali to je posljedica njihove direktnosti u ophođenju. U svakom slučaju, učiniće vam uslugu, jer će smanjiti šansu da ponovo napravite istu grešku.

Ako biste se našli u istoj situaciji sa Englezom, vjerovatno bi prešutio, možda se i nasmijao u sebi. U tome nema ničeg ličnog, naprotiv, oni vjerovatno samo ne žele da povrede vaša osjećanja. Nažalost, to je najgore što mogu da učine kada je riječ o vašem učenju jezika, jer ako ne znate da ste pogriješili, ponavljaćete istu grešku i ubuduće.

  1. Njemački glagoli imaju tendenciju da prate obrasce

Njemački jezik ima mnogo više pravilnih glagola nego engleski. To znači da kada jednom naučite glagole, prilično je lako da ih mijenjate po vremenima.

Glagoli u njemačkom jeziku, kako pravilni tako i nepravilni, imaju tendenciju da prate određene obrasce, tako da ih je lakše mijenjati.

Iako ćete u početku morati da ih učite napamet, vremenom ćete početi da uviđate određena pravila, jer ćete shvatiti da postoje sličnosti u načinu na koji se neki glagoli mijenjaju. Moći ćete da svrstate nepravilne glagole u određene grupe što će vam olakšati njihovo pamćenje.

S druge strane, konjugacija glagola u engleskom jeziku nije ni približno tako laka i nepravilni glagoli uglavnom nemaju neke obrasce koje bi bilo moguće ispratiti. To je još jedan razlog zašto je lakše napredovati u učenju njemačkog nego engleskog.

  1. Početniku je mnogo lakše da govori njemački

Kada učite strani jezik, savjet je da počnete da ga govorite od prvog dana. Početnici koji uče njemački su ovdje u prednosti jer je dovoljno da nauče sadašnje svršeno vrijeme (present perfect) kako bi bili spremni za osnovnu konverzaciju na njemačkom, dok je za engleski potrebno mnogo više.

Kao što vidite, postoji više argumenata zašto je lakše naučiti njemački nego engleski jezik. Razlog zašto nam engleski uglavnom djeluje mnogo lakši je to što smo njemu za razliku od njemačkog, svakodnevno izloženi kroz filmove, muziku i internet.

Ne postoji razlog zašto neko ko želi da savlada njemački ne bi mogao to i da učini.

Učenje jezika je proces, ali svako može da nauči bilo koji strani jezik ako želi i potrudi se, bez obzira da li misli da ‘ima talenta’ ili ne i da li određeni jezik važi kao ‘težak za učenje’. Ukoliko nađete dobar kurs, i ako se ne ustručavate da govorite već od prvog dana, koliko god malo u početku znali, sigurno ćete napredovati. Zato nemojte oklijevati. Mnogo je razloga da već danas počnete da učite njemački jezik.

Loading

O urednik

Također pogledajte

Radnika iz Bosne uhavtio ZOLL, radio na crno u Njemačkoj, evo šta se desilo:

Pripadnici njemačke carine iz Odjeljenja za kontrolu rada na crno protekle sedmice su izvršili nekoliko …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *