Njegovatelji iz stranih zemalja su prijeko potrebni Njemačkoj - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Njegovatelji iz stranih zemalja su prijeko potrebni Njemačkoj
mjerenje pritiska

Njegovatelji iz stranih zemalja su prijeko potrebni Njemačkoj

U Njemačkoj je sve veća potreba za osobljem u njezi starijih i nemoćnih osoba. Rupe se još daju popuniti stranim njegovateljicama i njegovateljima, ali kako dugo?

Oko 3,3 milijuna osoba je u Njemačkoj, prema privremenim brojkama Saveznog ministarstva za zdravstvo, potrebna njega. A taj broj se povećava, jer društvo brzo stari. Do 2030. godine bi ih trebalo biti više od četiri milijuna. Međutim, već danas nema dovoljnog broja njegovatelja da bi se ta potreba mogla pokriti.

Tako je, prema navodima Savezne agencije za zapošljavanje, u ožujku 2017. bilo tek 3.000 nezaposlenih njegovatelja za starije osobe nasuprot 14.600 otvorenih mjesta.

U budućnosti bi nedostatak mogao postati još veći. Njemačka zaklada za zaštitu pacijenata računa s time da će u idućih osam godina nedostajati 200.000 njegovatelja na puno radno vrijeme u toj branši. Do 2030. godine bi taj nedostatak mogao porasti na pola milijuna.

Premalo mladih ljudi se odlučuje za posao njegovatelja, a oni koji se odluče za taj posao nakon nekoliko godina odustanu od njega. Radni uvjeti su teški, priznanje nedovoljno.

Eugen Brysch iz Upravnog odbora Njemačke zaklade za zaštitu pacijenata pojašnjava: “Mnogi njegovatelji okreću leđa tom poslu jer dolaze do svojih fizičkih i psihičkih granica.

” Ali i loše plaće igraju ulogu. Prema navodima jedne studije Instituta za istraživanje radnog tržišta i profesija koja je objavljena sredinom siječnja, njegovateljica ili njegovatelj na puno radno vrijeme u njezi starijih osoba zarađuje u prosjeku mjesečno 2.621 euro bruto i time 16 posto manje od prosjeka svih uposlenih. Još lošije je stanje kod onih njegovatelja starijih osoba koji nisu prošli trogodišnju zanatsku obuku.

Oni zarađuju u prosjeku 1.870 eura bruto. Pritom valja imati na umu da se između 35 i 40 posto (u slučaju samca) bruto plaće odvaja za porez na dohodak i doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, osiguranje za slučaj nezaposlenosti i porez solidarnosti s njemačkim istokom.

Ne igrati samo na kartu uvoza radne snage

Cornelia Hinze, stručnjakinja koja s bavi istraživanjem kvalitete života, za radio Deutschlandfunk je izjavila da je u Njemačkoj posrijedi “Pflexit” – složenica od njemačke riječi “Pflege” (njega) i engleske riječi “exit” (izlazak), a odnosi se na “odlazak onih njegovatelja koji su ovdje obučeni u inozemstvo gdje je bolja plaća, u prvom redu su to Austrija i Švicarska, ali i skandinavske zemlje”, kako je kazala Hinze.

Loading

O urednik

Također pogledajte

Koliko novca dobijate od biroa za zapošljavanje ako imate neto platu od 2000€ u Njemačkoj

Svako ko ostane bez posla ima pravo na novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti, dobit će …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *