Nikad lakše do posla u Njemačkoj za Balkance, ovo treba da znate ako želite posao u najjačoj evropskoj ekonomiji... - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / ZANIMLJIVOSTI / Nikad lakše do posla u Njemačkoj za Balkance, ovo treba da znate ako želite posao u najjačoj evropskoj ekonomiji…
deutsche freicheit

Nikad lakše do posla u Njemačkoj za Balkance, ovo treba da znate ako želite posao u najjačoj evropskoj ekonomiji…

NjEMAČKA NUDI POSAO BALKANCIMA ,

Trenutno u Njemačkoj nikad manji broj ljudi nije bio bez posla, a velika potražnja vlada i za kvalifikovanom radnom snagom iz inostranstva. Lista deficitarnih zanimanja svakim danom sve više raste, a najviše se traži medicinsko osoblje poput medicinskih sestara (njegovatelja). No, posao će u kratkom roku pronaći i informatičari, inženjeri te matematičari.

Njemačka je spremna za novi talas gastarbajtera, piše Deutsche Welle, a nezaposlenost u Njemačkoj na najnižim je granama u poslednjih nekoliko decenija. Dobra je to vijest za sve one koji svoju priliku vide izvan granica Balkana, jer će u Njemačkoj, za svoj rad biti dobro plaćeni.

Osim inženjera, matematičara i informatičara koji u Njemačkoj već duže vrijeme lako pronalaze posao, njemačko tržište u stalnom je deficitu medicinskog osoblja, pri čemu su posebno tražene medicinske sestre i njegovatelji. No, vrlo dobre šanse za pronalazak posla imaju i zanatlije.

Do posla u Njemačkoj relativno se lako dolazi. Glavni uslovi su, uz stručno obrazovanje, radno iskustvo i spremnost na rad. Prednost pri zapošljavanju imaju kanditati koji znaju njemački, ali i oni koji su visoko motivisani za njegovo učenje.

Hrvatima iz Hrvatske i BIH, njemačko je tržište u potpunosti otvoreno, što nije slučaj sa Bošnjacima, Srbima ili Makedoncima, koji se nešto više muče s birokratijom i kojima dobijanje radne dozvole traje mjesecima, pa se mnogi od njih za pomoć obrate specijalizovanim agencijama koje im, uz novčanu naknadu, čitav proces znatno olakšavaju.

Loading

O urednik

Također pogledajte

Uprkos velikoj potražnji, u Njemačkoj je 1,9 miliona praznih stanova.

Prema zvaničnim statističkim podacima, u Njemačkoj je do 15. maja registrirano 1,9 miliona praznih stanova, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *