JEFTINIJI AUTOMOBILI USKORO STIŽU KOD NAS - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / ZANIMLJIVOSTI / JEFTINIJI AUTOMOBILI USKORO STIŽU KOD NAS
polovna auta

JEFTINIJI AUTOMOBILI USKORO STIŽU KOD NAS

Njemačka zabranila stare dizelaše i sad ih se brzo mora riješiti

S obzirom na to da ih se u Njemačkoj moraju riješiti u kratkom roku, to bi moglo značiti da će ih prodavati po nižim cijenama.
Nakon što se o tome već dugo pričalo, njemački visoki savezni sud u Leipzigu je donio presudu o zabrani vožnje dizelskim automobilima starijih godišta. Tu zabranu na svojem području mogu donijeti njemački gradovi i općine, a sve zbog prekoračenja graničnih vrijednosti dušikovih dioksida.

Zabrana se odnosi na 12 milijuna automobila

Radi se o drugostupanjskoj odluci nakon što su se na prošlogodišnju presudu žalili pokrajinski sudovi u Stuttgartu i Düsseldorfu. Sada bi se ta zabrana mogla odnositi na sve automobile koji nisu po najnovijem ekološkom standardu Euro6, a takvih u Njemačkoj ima oko 12 milijuna. Oni dizelaši ekološkog standarda Euro5 mogu se još voziti u Njemačkoj do septembra 2019. godine, a oni proizvedeni prije 2005. godine su već ranije otpisani u Njemačkoj. To se riješilo poticajima vlasnicima takvih automobila pri kupnji novih, no sada neće biti tako. Oni dizelaši ekoloških standarda Euro4 i Euro5 moći će se softverski i hardverski preinačiti, no takve bi promjene vlasnike stajale čak 1500 eura za jedan automobil.

NJEMAČKI SUD ODOBRIO ZABRANU DIZELAŠA! ‘Želimo smanjiti količinu štetnih plinova u našim gradovima’

Prodavat će se u zemljama bivše Jugoslavije po nižim cijenama?

Večernji list piše da je veća vjerovatnost da će takvi polovni automobili krenuti na istočnoeuropsko tržište te Tursku i Bliski istok. Tako bi velik broj njemačkih dizelaša uskoro mogao doći nama. Ipak, ne očekuje se velika ‘poplava’ njemačkih dizelaša, kaže Agan Begić iz agencije za praćenje tržišta automobila. ‘Realno je očekivati da će doći do smanjenja cijena i povećanog unosa rabljenih auta iz Njemačke. Ali, ne treba očekivati poplavu tih automobila u zemljama bivše Jugoslavije. Mnogo je tržišta većih od našeg koja će ih kupovati, a naša su pravila za unos u smislu trošarina ipak restriktivnija, pogotovo od država koje nisu u EU-u’, rekao je Begić.

S obzirom na to da ih se u Njemačkoj moraju riješiti u kratkom roku, to bi moglo značiti da će ih prodavati po nižim cijenama. U autokućama ipak ne očekuju drastičan pad cijena. ‘Kad bi se takve odredbe donijele na razini cijelog EU-a, vjerojatno bi se dogodio veliki pad cijena, ali još je mnogo onih koji žele kupiti te automobile pa se cijene do sada u Njemačkoj nisu spuštale. Vidjet ćemo kako će biti nakon ove presude’, rekao je za Večernji list Damir Horvat, čija autokuća uvozi rabljene automobile iz Njemačke.

NJEMAČKIM DIZELAŠIMA DRASTIČNO PADA CIJENA: ‘Cijene jako pale, već su sad popusti 20-30 posto’

USKORO SU NAM DOSTUPNI DIZELAŠI ISPOD CIJENE: Njemačka ih se mora riješiti, cijene ubrzano padaju

Loading

O urednik

Također pogledajte

Koliko novca dobijate od biroa za zapošljavanje ako imate neto platu od 2000€ u Njemačkoj

Svako ko ostane bez posla ima pravo na novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti, dobit će …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *