NJEMAČKOJ SU PRIJEKO POTREBNI EVROPSKI MIGRANTI: Gastarbajteri pokreću njemačku ekonomiju, već spremne olakšice za strane radnike! - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / ZANIMLJIVOSTI / NJEMAČKOJ SU PRIJEKO POTREBNI EVROPSKI MIGRANTI: Gastarbajteri pokreću njemačku ekonomiju, već spremne olakšice za strane radnike!
gastarbeiter

NJEMAČKOJ SU PRIJEKO POTREBNI EVROPSKI MIGRANTI: Gastarbajteri pokreću njemačku ekonomiju, već spremne olakšice za strane radnike!

Njemački eksperti zato preporučuju olakšanje njemačkih administrativnih procedura za priznavanje kvalifikacija radnicima koji dolaze u Njemačku.

U najnovijoj studiji Njemačkog instituta za ekonomska istraživanja (DIW), ocjenjuje se da je najveći privredni rast zabilježen 2015. godine, kada je i najveći broj radnika iz drugih zemalja EU došao u Njemačku. Od 2011. godine, broj radnika iz drugih članica 28-članog bloka koji su doselili u Njemačku dostigao je u prosjeku 720.000 godišnje, odnosno ukupno preko 5,1 milion.

Taj trend je postao aktuelan od 2011. godine kada su građani EU dobili mogućnost da biraju gdje će živjeti i raditi u okvirima Unije. Građani Bugarske i Rumunije, kao i Hrvatske, dobili su tu mogućnost nešto kasnije, odnosno 2014. i 2015. godine. Glavni uzrok takvih migracijskih kretanja je loše ekonomsko stanje u zemljama iz kojih dolaze radnici, navodi se u istraživanju DIW, i dodaje da radnici iz drugih zemalja EU dolaze u Njemačku da bi se zaposlili.

“Najveći dio ovih ‘evropskih migranata’ su mladi i dobro kvalifikovani ljudi. Imajući u vidu činjenicu da je njemačko društvo sve starije i da njemačko tržište ima sve veće potrebe za kvalifikovanom radnom snagom, Njemačka bi morala da bude zainteresovanija za ‘uvoz’ nove radne snage”, konstatuje se u studiji.

Autor studije Marijus Klemens kaže da bi Njemačka trebalo da uloži veće napore da bi bila atraktivna za radnike iz drugih zemalja Evrope, jer su u međuvremenu i druge zemlje eurozone zabilježile sve bolje ekonomske pokazatelje.

On smatra da je važno da radnici dobiju veće mogućnosti za posao koji odgovara njihovim kvalifikacijama. “U tom cilju neophodni su pragmatičniji koraci koji bi olakšali prizanje njihovih kvalifikacija”, zaključio je Klemens.

Loading

O urednik

Također pogledajte

Njemačka se vraća: Neočekivan rast privatnog sektora, brojke iznad očekivanih

Privatni sektor u Njemačkoj je tokom ovog mjeseca imao neočekivan rast, što je potaknuto solidnim …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *