DA LI SE ISPLATI NAPUSTITI DOMOVINU I RADITI U NJEMAČKOJ? Pogledajte usporedbu plata i životnih troškova - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / ZANIMLJIVOSTI / DA LI SE ISPLATI NAPUSTITI DOMOVINU I RADITI U NJEMAČKOJ? Pogledajte usporedbu plata i životnih troškova
njemačka euro

DA LI SE ISPLATI NAPUSTITI DOMOVINU I RADITI U NJEMAČKOJ? Pogledajte usporedbu plata i životnih troškova

Građevinski inženjeri mjesečno zarađuju oko 3000 eura bruto, odnosno 2000 neto. Arhitekti su u rangu građevinskih inženjera, liječnici i matematičari zarađuju 600 eura više mjesečno, dok informatičari zarađuju oko 2300 eura neto.
Za stan i režije od plate svakog mjeseca, ovisno o mjestu stanovanja, treba izdvojiti najmanje 600 eura. Za hranu se u prosjeku izdvaja 280 eura po osobi, dok mjesečna karta za javni prijevoz stoji najmanje 50 do 100 eura mjesečno.

Medicinski tehničar Milan Milivojević radi kao medicinski tehničar u Njemačkoj i trenutno je zaposlen kao njegovatelj u jednom staračkom domu.

Bolje živi u Njemačkoj s jednom, nego u Srbiji s tri plate
‘U Srbiji sam s višom medicinskom školom radio kao rendgen tehničar u bolnici, poslijepodne sam odrađivao drugi posao u kafiću. Supruga je također bila zaposlena. Praktički smo imali tri plate i s te tri plate smo bili negdje na nuli. Ovdje ćemo s jednom platom moći normalno živjeti, a moći ćemo si priuštiti i odmor, o čemu smo dosad samo sanjali’, kazao je Milivojević.

Loading

O urednik

Također pogledajte

novac euri

Više rada ne znači uvijek i više novca u Njemačkoj

Otkako je aktuelna vlada podigla razinu socijalne pomoći, vode se rasprave o tome isplati li …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *