Definitivno zemlje regiona ostaju bez vozača, put od domovine preko Slovenije do Njemačke - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / ZANIMLJIVOSTI / Definitivno zemlje regiona ostaju bez vozača, put od domovine preko Slovenije do Njemačke
kamioni

Definitivno zemlje regiona ostaju bez vozača, put od domovine preko Slovenije do Njemačke

Vozači masovno napuštaju Bosnu i Hercegovinu i ostale zemlje Zapadnog Balkana u potrazi za boljim životom
Zbog stalnog povećanja cijena goriva, loših uvjeta poslovanja i brojnih nameta, ove je godine u zemlje Evropske unije i regiona svoje sjedište preselilo više od 850 firmi koje se bave autoprijevozom.

Zbog gašenja poslovanja u našoj zemlji i gubitka posla, trbuhom za kruhom, prema nekim procjenama, krenulo je i oko 2.500 profesionalnih vozača.

Idu u Sloveniju

Samo na području Tuzlanskog kantona trenutno na registraciju izvan BiH čeka dvadesetak firmi.

– Nemjerljive su prednosti tih država u odnosu na našu. Tako je lakše otvoriti firmu, bolji je pristup tržištu, poticajima, povoljnije su zakonske procedure… Recimo, dobivanje poreznog broja u Hrvatskoj za stranu firmu traje otprilike od tri do pet minuta, a kod nas se čeka i do četiri mjeseca – rekao nam je Željko Žepić, predsjednik Udruženja međunarodnih cestovnih prijevoznika pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Dodao je i da je naše tržište toliko otvoreno da je slovenskom ili austrijskom prijevozniku lakše raditi na našem tržištu nego na domaćem.

– S druge strane, carinski i tehnički propisi u BiH za vozila i cestovni prijevoz toliko su podložni različitim tumačenjima da ponekad pomislimo da ih naša vlast donosi samo za jednu mjesnu zajednicu – kaže Žepić.

Prema riječima Muamera Berbića, vlasnika firme iz Tuzle, autoprijevoznici najviše biraju Sloveniju, gdje je i najlakše otvoriti firmu.

– Prvi razlog je manjak dozvola za međunarodni transport. Godišnje se broj ovih dozvola kod nas poveća tek za 20, a vozila je sve više. Tu su i brojni nameti koje plaćamo državi. Firme koje se bave međunarodnim transportom iz Evropske unije imaju pravo na povrat dijela akcize za gorivo, što kod nas nije slučaj. Također, imaju pravo i na povrata PDV-a – kaže Berbić.

Brzo do penzije

Ističe da je iz njegove firme od 2016. godine u Sloveniju otišlo čak 30 vozača i da su svi navodili iste razloge.

– Samo Slovenija prihvata naše vozačke dozvole. Naši vozači prvo idu tamo, tu nakon nekog vremena steknu pravo i prevedu dozvolu na Njemačku. Kazali su mi i da će u Sloveniji za pet godina radnog staža imati penziju, kao da su u BiH radili punih 40 godina. Ljudi nam odlaze jer tamo imaju bolji posao, više plate, osjećaju se sigurnijim – kaže Berbić.

Iz RS otišlo 3.000 vozača

Na poraznu statistiku nedavno su upozorili i iz Udruženja za unutrašnji i vanjski transport RS.

Prema njihovim podacima, za posljednjih osam mjeseci iz ovog entiteta u Sloveniju je otišlo oko 3.000 profesionalnih vozača, a firme koje se bave prijevozom već uveliko traže zamjenu za njih.

Loading

O urednik

Također pogledajte

Koliko novca dobijate od biroa za zapošljavanje ako imate neto platu od 2000€ u Njemačkoj

Svako ko ostane bez posla ima pravo na novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti, dobit će …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *