Kako zamijeniti našu vozačku za njemačku - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Kako zamijeniti našu vozačku za njemačku
srpska vozacka

Kako zamijeniti našu vozačku za njemačku

Tekst je preuzet s bloga Nemacki kutak, original možete pogledati ovdje

Nakon par mjeseci u Njemačkoj, došao je red i na zamjenu vozačke dozvole. Za one koji ne znaju, sa domaćom vozačkom dozvolom u Njemačkoj legalno je voziti maksimalno 6 mjeseci, ali moja preporuka je da sa procedurom zamjene svakako počnete barem dva mjeseca prije tog roka, jer do termina u KFZ-u (Kraftfahrzeug-Zulassung) nije tako lako doći, a i sam proces zamjene traje neko vrijeme. No idemo redom.
Što se Minhena tiče, sve što vam je potrebno kao i sam link ka zakazivanju termina nalazi se na ovom linku. Pratite uputstva u dijelu “Umschreibung eines ausländischen Führerscheins beantragen” odnosno podnošenje zahtjeva za zamjenu strane vozačke dozvole.

Dakle u najkraćem, potrebno je otići lično u KFZ i podnijeti sljedeća dokumenta:

– pasoš
– biometrijsku fotografiju
– aktuelnu vozačku dozvolu
– ovlašteni prevod vozačke dozvole
– potvrda o prvoj prijavi boravišta odnosno Anmeldescheinigung
– platiti 35€ prilikom podnošenja prijave

Rezultat slika za führerschein

Napominjem da je u mom konkretnom slučaju bez ikakvih problema bio uvažen ovlašteni prevod koji sam napravio još kući, tako da, tvdnje da se priznaje isključivo prevod iz ADAC-a apsolutno nisu istinite. Barem u slučaju Minhena to nije bio slučaj, slično kao i sa raznim očnim testovima i kursevima prve pomoći iako se to doduše u poprilično nejasnoj formi čak i spominje na ovom linku.

Prilikom predaje spomenutih dokumenata dobijate potvrdu koju u međuvremenu (tokom par nedjelja dok traje proces zamjene) možete koristiti kao zamjenu za vozačku dozvolu, ali nipošto ne dalje od 6 meseci od datuma vaše prve prijave u Njemačkoj.

Nakon par nedjelja od podnošenja zahtjeva dobijate pismeno obavještenje nakon čega je potrebno ponovo otići do KFZ-a kako bi se podigla prava vozačka dozvola. Sa sobom trebate ponijeti spomenuto obavještenje, pasoš kao i potvrdu koju ste dobili kod apliciranja za zamjenu. Nije neophodno zakazivati poseban termin, ja sam se jednostavno pojavio u KFZ-u (Eichstätterstr. 2), uzeo broj i nakon nekih 30 minuta čekanja, dobio svoju njemačku vozačku dozvolu.
I to je to, za razliku od mnogih administrativnih procedura u njemačkoj, ovo je bilo poprilično jednostavno bez mnogo cimanja (poprilično manje nego recimo kod zamjene naših tablica).

Još jednom, ovaj tekst odnosi se prije svega na moje iskustvo iz Minhena.

 21,881 total views,  1 views today

O urednik

Također pogledajte

Njemačkoj fali 400.000 radnika godišnje, Otvara poseban ured za Balkan, evo šta to znači:

Njemačka  sve više ima problem s nedostatkom radne snage, pa je Bavarska otvorila svojevrsno natjecanje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *