Kako zamijeniti našu vozačku za njemačku - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Kako zamijeniti našu vozačku za njemačku
srpska vozacka

Kako zamijeniti našu vozačku za njemačku

Tekst je preuzet s bloga Nemacki kutak, original možete pogledati ovdje

Nakon par mjeseci u Njemačkoj, došao je red i na zamjenu vozačke dozvole. Za one koji ne znaju, sa domaćom vozačkom dozvolom u Njemačkoj legalno je voziti maksimalno 6 mjeseci, ali moja preporuka je da sa procedurom zamjene svakako počnete barem dva mjeseca prije tog roka, jer do termina u KFZ-u (Kraftfahrzeug-Zulassung) nije tako lako doći, a i sam proces zamjene traje neko vrijeme. No idemo redom.
Što se Minhena tiče, sve što vam je potrebno kao i sam link ka zakazivanju termina nalazi se na ovom linku. Pratite uputstva u dijelu “Umschreibung eines ausländischen Führerscheins beantragen” odnosno podnošenje zahtjeva za zamjenu strane vozačke dozvole.

Dakle u najkraćem, potrebno je otići lično u KFZ i podnijeti sljedeća dokumenta:

– pasoš
– biometrijsku fotografiju
– aktuelnu vozačku dozvolu
– ovlašteni prevod vozačke dozvole
– potvrda o prvoj prijavi boravišta odnosno Anmeldescheinigung
– platiti 35€ prilikom podnošenja prijave

Rezultat slika za führerschein

Napominjem da je u mom konkretnom slučaju bez ikakvih problema bio uvažen ovlašteni prevod koji sam napravio još kući, tako da, tvdnje da se priznaje isključivo prevod iz ADAC-a apsolutno nisu istinite. Barem u slučaju Minhena to nije bio slučaj, slično kao i sa raznim očnim testovima i kursevima prve pomoći iako se to doduše u poprilično nejasnoj formi čak i spominje na ovom linku.

Prilikom predaje spomenutih dokumenata dobijate potvrdu koju u međuvremenu (tokom par nedjelja dok traje proces zamjene) možete koristiti kao zamjenu za vozačku dozvolu, ali nipošto ne dalje od 6 meseci od datuma vaše prve prijave u Njemačkoj.

Nakon par nedjelja od podnošenja zahtjeva dobijate pismeno obavještenje nakon čega je potrebno ponovo otići do KFZ-a kako bi se podigla prava vozačka dozvola. Sa sobom trebate ponijeti spomenuto obavještenje, pasoš kao i potvrdu koju ste dobili kod apliciranja za zamjenu. Nije neophodno zakazivati poseban termin, ja sam se jednostavno pojavio u KFZ-u (Eichstätterstr. 2), uzeo broj i nakon nekih 30 minuta čekanja, dobio svoju njemačku vozačku dozvolu.
I to je to, za razliku od mnogih administrativnih procedura u njemačkoj, ovo je bilo poprilično jednostavno bez mnogo cimanja (poprilično manje nego recimo kod zamjene naših tablica).

Još jednom, ovaj tekst odnosi se prije svega na moje iskustvo iz Minhena.

Loading

O urednik

Također pogledajte

Ovo je najbrži način za dobijanje Njemačke vize u 2024 godini

Zakon o kvalifikovanoj imigraciji (Fachkräfteeinwanderungsgesetz), koji je dodatno razvijen od strane savezne vlade, stvara nove …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *