Isplati li se raditi u Njemačkoj na crno? - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / ZANIMLJIVOSTI / Isplati li se raditi u Njemačkoj na crno?
malterisanje

Isplati li se raditi u Njemačkoj na crno?

Kako izgleda rad na crno u Njemačkoj?
Bivši borac, penzionisani policajac koji je prije šest godina otišao u penziju, dva do tri puta godišnje odlazi na ‘bauštelu’ u Njemačku.  Ispričao je kako izgleda rad ‘na crno’ u toj zemlji.

On je zbog toga u razgovoru za želio ostati anoniman, a novinar ga je, radi lakše komunikacije, nazvao Tomislav.

Tomislav ne može preseliti u Njemačku i tražiti gore legalan posao jer je u penziji pa ne bi ni smio raditi punu satnicu.

Kaže, kako su ga na rad ‘na crno’ u Njemačkoj prisilile teške prilike u, jer unatoč, za naše pojmove, visokoj penziji od 540€ , troškovi života su ipak preveliki. Supruga je nezaposlena, a imaju i dijete koje se školuje. U Njemačku stoga odlazi ilegalnim kanalima, a u 90 posto slučajeva tamo onda radi na “baušteli”.

Osim adaptacija stanova i kuća, ilegalni radnici se angažiraju i na poslovima uređenja okoliša, održavanja parkova i šuma, predgrađa. Zanimljivo je pritom da većina želi u Njemačkoj raditi za Nijemce jer ih “naši” varaju.

“Ako radiš kod ‘naših’ ljudi, u 50 posto slučajeva će ti se dogoditi nešto loše, odnosno, u 50 posto slučajeva nećeš biti plaćen”, kaže.

A evo kako ‘rad na crno’ izgleda u praksi:

“Njemačke firme angažiraju naše ljude da im dovode radnike na crno. Recimo, njemačka firma ima građevinski projekt koji mora odraditi u određenom roku i treba radnike kako bi se to u roku završilo, a da oni izbjegnu platiti dio davanja državi. Dio radnika uvijek radi legalno. Onda angažiraju naše ljude da im dovedu broj radnika koji im je potreban. Ti ljudi dođu kod nas i angažiraju između 10 i 50 nas – koliko je potrebno. Odemo gore i radimo, postavljamo vodu, struju, kanalizaciju, uređujemo fasade i malterišemo, radimo u zatvorenim prostorima. Gotovo nikad se ne radi na otvorenome. Posao se radi u zatvorenom, dobije se smještaj i hrana, a satnica se do centa isplaćuje kako je dogovorena. Nerijetko se dobije i nagrada za obavljeni posao”, rekao je.

Po turi se može zaraditi oko 2000 eura i to kad se odbiju svi troškovi jer u većini slučajeva je riješen smještaj, a nerijetko i hrana. Putne troškove pokrivaju radom subotama.

“Rad subotom nam je plaćen u dvostrukom iznosu, a znalo se dogoditi da po odrađenoj suboti zaradim i po 200 eura. Radim tada po 10 sati, ali dvije subote meni pokrivaju cijeli trošak puta i ako imam ekstra troškova gore za hranu. Ostalih pet dana u sedmici radimo po osam do 10 sati i tako se može mjesečno zaraditi od 1800 do 2300 eura, ovisno o tome koji posao radiš i koliko radiš. Jednom mi se posrećilo pa sam zaradio 3000 eura jer je čovjek baš korektno plaćao. Pravi majstori zarađuju i od 2500 do 3000 eura po turi”, dodaje.

Loading

O urednik

Također pogledajte

Koliko novca dobijate od biroa za zapošljavanje ako imate neto platu od 2000€ u Njemačkoj

Svako ko ostane bez posla ima pravo na novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti, dobit će …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *