Kakav je život u Njemačkoj? - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / ZANIMLJIVOSTI / Kakav je život u Njemačkoj?
njemacka zastava malo cudna

Kakav je život u Njemačkoj?

Život u Njemačkoj: “Atmosfera na poslu je opuštena, stresa ima jako rijetko”

Još jedan “naš” koji je otišao u Njemačku može se pohvaliti ‘dobrim’ životom otkako je otišao.

Jedan od ekonomski najbrže rastućih gradova u Njemačkoj je Heilbronn, na sjeveru pokrajine Baden-Württemberg kojeg je njemački časopis Focus nedavno smjestio na četvrto mjesto liste najuspješnijih tamošnjih gradova.

U Heilbronnu živi i 21-godišnji Marko koji je u Njemačku, u potrazi za poslom, stigao u Septembru 2015. godine. Prva tri mjeseca proveo je u Hamburgu, a potom godinu dana radio u Berlinu odakle je, zbog malih plata i slabe ponude poslova, odlučio otići na bogatiji jug Njemačke.

“Nakon Berlina otići u tako malen grad (Heilbronn ima 120 hiljada stanovnika i u njemačkim razmjerima je malen grad, nap.a.) bilo je malo čudno. Ali sada sam godinu dana ovdje i oduševljen sam. Kad sam došao radio sam kao konobar, a zatim sam pronašao firmu koja školuje aluminijske varioce za autoindustriju. Položio sam to i dobio posao u jednom većem njemačkom koncernu. Nakon osam mjeseci dobio sam ugovor direktno od njih.

Do radnog mjesta ima kilometar i po, pa uglavnom pješači, a posao mu, kaže, nije naporan.

“Imam svoje mjesto. Kada preuzmem smjenu i počnem raditi, šefa ne vidim do kraja smjene. Atmosfera na poslu je opuštena, stresa ima jako rijetko”, ispričao je Marko.

U slobodno vrijeme s društvom ode na kahvu ili piće, a vikendima čitavo društvo odlazi u okolicu grada, obično na druženje uz roštilj. U Heilbronnu su i dva naša iseljenička kluba. Sam grad, kaže Marko, ljudima koji traže posao nudi velike mogućnosti.

“Tu je i Audi, firme kao Kolbenschmidt, ThyssenKrupp SE, Kauflandova centrala. Mercedes i Porsche su u relativnoj blizini, tridesetak kilometara dalje. Grad se razvija velikom brzinom”, poručio je Marko.

Loading

O urednik

Također pogledajte

Koliko novca dobijate od biroa za zapošljavanje ako imate neto platu od 2000€ u Njemačkoj

Svako ko ostane bez posla ima pravo na novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti, dobit će …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *