Kolike su plate u Njemačkoj? - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Kolike su plate u Njemačkoj?
eurici

Kolike su plate u Njemačkoj?

Tekst je preuzet s bloga Nemacki kutak, isti možete pogledati ovdje

Plata i novac su u Njemačkoj tabu tema tako da nije ni čudo što postoji izreka “O novcu se ne priča” (über Geld spricht man nicht, prim. out). O primanjima i kako su tekli pregovori za platu možete uglavnom da pričate samo sa strancima. Srećom, postoje različite studije i ankete o zaradama, tako da ipak u neku ruku možete da provjerite da li radite za mnogo manje para ili da li zaradjujete više od prosjeka. Jedan od poznatijih takvih izvještaja je godišnjak o platama koji već petu godinu za redom radi StepStone, jedan od najvećih njemačkih portala za poslove namijenjene stručnjacima i rukovodiocima.

Ovo je teksa koji predstavlja rezultate izvještaja za 2016. godinu. StepStone je na jesen 2015 sproveo anketu u kojoj je učestovalo oko 50.000 profesionalaca. Od toga – oko 30% su bili menadžeri, a oko 70% stručnjaci bez odgovornosti prema osoblju. Pritom, u posmatranje su uzeti samo podaci od profesionalaca koji rade puno radno vreme. Studija pokazuje prosječnu godišnju bruto platu podijeljenu po struci, regionu, sektoru i radnom iskustvu. Bitno je napomenuti da godišnja bruto plata uključuje i varijabilni dio zarade kao što su bonusi, provizije, premije i ostalo. Prosječna godišnja bruto plata jednog profesionalca u Njemačkoj iznosi 52.000 €, što u poređenju sa izvještajem iz 2015. ne predstavljaja promjenu. Drugim riječima, nije došlo do rasta prosječne plate.

U ovom tekstu predstavljamo rezultate podijeljene po struci, pokrajini i na kraju po sektoru. StepStone-ova analiza uzima u obzir i veličinu poslodavca, odnosno mala preduzeća do 500 radnika, srednja preduzeća od 500 do 1000 radnika i velika preduzeća sa više od 1000 zaposlenih. U proseku najviše zaradjuju lekari i pravnici iz velikih preduzeća koju za godinu dana u proseku zarade 77.841 € odnosno 67.259 €. Sa druge strane najmanje plaćeno je medicinsko osoblje koje se bavi negom pacijenata i/ili starih lica. Oni za isti period u proseku zarade 39.824 € u velikim preduzećima, a u malim preduzećima njihova plata u proseku jedva dostiže 31.000 €. Sledeći grafikon pokazuje 16 strukovnih grupa sa prosečnim godišnjim bruto primanjima zavisno od veličine poslodavca.

plata_nemacka_2015

Iz grafikona se jasno vidi da se u prosjeku više zarađuje u većim preduzećima. Kako je StepStone izračunao, stručnjaci iz malih preduzeća zaradjuju 16% manje od kolega iz firmi sa više od 1000 zaposlenih. Ipak, mora se uzeti u obzir da veliki dio velikih preduzeća dolazi iz južne Njemačke tj. Baden-Virtemberga i Bavarske. Dok u Srbiji i BiH važi što južnije, to tužnije u Njemačkoj je obrnut slučaj. Južne pokrajine su bogatije što je prvashodno posljedica historije tj. političke podjele na Zapadnu i Istočnu Njemačku odnosno na tržišnu i plansku privredu. To se odlično oslikava na karti koja pokazuje prosječne bruto zarade u 16 Njemačkih pokrajina.

Prosečna godišnja bruto plata po pokrajinama

Više je nego očigledno da su primanja na sjevero-istoku odnosno u Istočnoj Njemačkoj dosta manja. Razlika u primanjima izmedju stručnjaka iz Bavarske i iz Saksonije-Anhalt iznosi čak više od 15.000 €. U prosjeku profecionalci najviše zarađuju u Hesenu što bi se moglo tumačiti velikim brojem banaka i preduzećima koje se bave finansijskim uslugama koje tamo postoje. Prije svega u i u okolini Frankfurta na Majni. Frankfurt na Majni pored toga što predstavlja njemački finansijski centar, takođe je sjedište Evropske centralne banke i vjerovatno će usljed BREXIT-a preuzeti primat od Londona i postati finansijski centar EU.

Uzgred, StepSton-ovi nalazi pokazuju da se u bankarskom i finansijskom sektoru najviše zarađuje sa prosječnom godišnjom bruto platom od 64.100 € odnosno 63.720 €. To je više od 50% nego što su primanja u dva sektora sa dna liste. Sa jedne strane zanatstvo sa 34.367 € i sa druge hotelijarstvo i ugostiteljstvo sa 34.711 €. Sljedeće dvije tabele pokazuju prosječne godišnje bruto plate u 10 najplaćenih i 10 najmanje plaćenih sektora.

plate_po_sektorima_nemacka

Važno je napomenuti da ovakva primanja u ogromnom broju slučajava podrazumijevaju odlično znanje Njemačkog jezika, višegodišnje iskustvo u struci kao i iskustvo rada u Njemačkoj. Nadam se da će vam ovo pomoći da procijenite tržišnu vrijednost Vaše struke, kao i sektor u koji bi išli i da će vam služiti u pregovorima za platu.

Loading

O urednik

Također pogledajte

njemacka zastava

Radite prekovremeno u Njemačkoj? Evo koliko možete zaraditi

Mnogi ugovori o radu detaljno određuju postoji li nadoknada za prekovremeni rad i kako vam …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *